8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Studiu la nivel global: 40% dintre persoanele care trăiesc cu diabet nu sunt diagnosticate

Aproximativ 40% dintre persoanele care trăiesc cu diabet la nivel global nu sunt diagnosticate, potrivit unor noi cercetări, scrie The Guardian.

Majoritatea persoanelor care nu sunt diagnosticate trăiesc în Africa (60%), urmată de Asia de Sud-Est (57%) și regiunea de vest a Pacificului (56%), arată prezentarea globală a industriei diabetului 2023, cel mai mare studiu de acest tip realizat până în prezent.

Jumătate dintre cei care sunt diagnosticați nu primesc tratament, se arată în raport. Trei din patru persoane cu această afecțiune trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde oamenii nu pot accesa întotdeauna serviciile de asistență medicală.

Sasha Korogodski, cercetătorul principal al raportului, a declarat că peste 530 de companii s-au dovedit a fi specializate în diagnosticarea diabetului în întreaga lume, dar doar 33 sunt situate în Africa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest.

„Infrastructura limitată de asistență medicală, inclusiv lipsa de profesioniști din domeniul sănătății și echipamente de diagnosticare, poate împiedica diagnosticarea precoce a diabetului”, a spus Korogodski.

Cercetarea, publicată joi, analizează peste 2.800 de companii, 1.500 de investitori și 80 de centre de cercetare și dezvoltare axate pe această afecțiune.

Raportul spune că „diferența puternică” în tratament „subliniază nevoia presantă de a îmbunătăți accesul la îngrijirea diabetică la scară globală”.

Caroline Mbindyo, directorul executiv al Amref Health Innovations, parte a ONG-ului Amref Health Africa, a declarat că jumătate dintre africani nu au acces la asistena medicală de care au nevoie.

Diabetul zaharat a făcut peste 7 milioane de victime în întreaga lume

În 2021, aproape 7 milioane de decese în întreaga lume au fost cauzate de diabetului zaharat, în ciuda celor peste 970 de miliarde de dolari cheltuiți pentru tratament, potrivit cercetării. Majoritatea organizațiilor din raport sunt situate în SUA.

Peste 70 de companii producătoare de medicamente pentru diabet (55%) sunt în SUA, cu 17% în Europa. 

Piața globală a diabetului este împărțită în principal în patru monopoluri gigantice, arată cercetarea: Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly și Merck. Împreună reprezintă aproximativ 72% din piață.

Diabetul este în creștere. Urbanizarea rapidă și efectele crizei climatice asupra recoltelor au dus la o creștere a alimentelor procesate ieftine, care au înlocuit în diete sursele de hrană mai tradiționale. 

„Combinat cu trecerea la un stil de viață mai sedentar, în special în centrele urbane, acest lucru duce la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer”, a spus Mbindyo.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.