25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

SUA „au trimis în secret rachete cu rază lungă” în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

Ucraina a tras o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune furnizată de SUA asupra unei ținte rusești săptămâna trecută, relatează Associated Press.

Publicația a citat oficiali americani spunând că America a trimis în secret rachete ale Sistemului de rachete tactice ale armatei într-un pachet de ajutor luna trecută.

Rachetele au fost folosite pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea săptămâna trecută și trupele ruse într-o altă zonă ocupată peste noapte.

Unul dintre oficiali a spus că SUA furnizează mai multe dintre aceste rachete într-un nou pachet de ajutor militar semnat miercuri de Joe Biden.

Ele oferă Ucrainei aproape dublul distanței de lovire – până la 400 de kilometri.

Timp de luni de zile, SUA s-au opus trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune din cauza îngrijorării că Kievul ar putea să le folosească pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei, escaladând conflictul.

Separat, vicepreședintele șefilor de stat major americani a spus că „este momentul potrivit” pentru a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă”.

Ele vor ajuta Ucraina să elimine nodurile logistice rusești și concentrările de trupe care nu se află în linia frontului, a spus el.

„Cred că a fost o decizie foarte bine gândită și am eliminat-o cu adevărat – dar, din nou, de fiecare dată când introduci un nou sistem, orice schimbare – pe un câmp de luptă, trebuie să te gândești la natura escalativă a acestuia”.

Bloggerii ruși au postat o lovitură în care s-ar fi folosit ATACMS

Bloggerii militari ruși au postat imagini cu o lovitură asupra bazei aeriene Dhzankoy săptămâna trecută și au speculat că Ucraina a folosit ATACMS.

SUA au fost inițial reticente în a trimite ATACMS – chiar și sub presiunea internă și internațională susținută – din cauza preocupărilor legate de stocuri și a fricii de escaladare a războiului. Dar tacticile din ce în ce mai brutale ale Rusiei și producția americană a versiunii pe rază lungă l-au convins pe Biden să autorizeze transferul.

Administrația Biden a avertizat Rusia că atacarea rețelei energetice a Ucrainei și utilizarea rachetelor furnizate de Coreea de Nord ar determina SUA să reconsidere trimiterea ATACMS în Ucraina.

Acele bombardamente au continuat, înalți oficiali – consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de stat Antony Blinken, secretarul apărării Lloyd Austin și generalului C.Q. Brown — au recomandat în unanimitate transferul de arme.

Administrația Biden consideră că furnizarea ATACMS poate oferi Ucrainei un nou impuls în războiul de doi ani, forțând Rusia să retragă nodurile critice de comandă și control și alte ținte de mare valoare, cum ar fi activele aviatice, a declarat al doilea oficial american.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.