35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

The New York Times: Ucraina nu va fi „zdrobită brusc” fără ajutorul SUA, dar ar putea începe în curând să „piardă încet”

Armata ucraineană, chiar și fără sprijinul militar al SUA, nu va fi „învinsă brusc” într-un război cu Rusia, dar „degradarea forțelor sale va fi inexorabilă”, informează New York Times, citând opiniile analiștilor militari.

Congresul SUA, pe fundalul dezacordurilor politice interne, din toamna lui 2023 nu a reușit să cadă de acord cu privire la alocarea a peste 100 de miliarde de dolari pentru asistența militară pentru Ucraina, Israelul, Taiwan, precum și întărirea graniței de sud a SUA. 

Pe 6 februarie, reprezentanții Partidului Republican au blocat în Senat (camera superioară a Congresului SUA) un proiect de lege care includea alocarea a 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina. 

Se presupune că pachetul de ajutor american nu va fi cheltuit în întregime pe noi arme pentru Ucraina: o parte din fonduri vor merge pentru înlocuirea armelor, iar o altă parte va merge la întreținere, precum și la pregătirea militară și la deminare.

În același timp, țările europene, care oferă și asistență Kievului, nu au stocuri suficiente de arme și muniție, așa că este puțin probabil să reușească să umple golul cu asistența militară americană. 

Ucraina nu s-a confruntat niciodată cu un moment atât de „periculos” în război

Potrivit lectorului de la Carnegie Endowment, Michael Kofman, Ucraina „ar putea rezista efectiv pentru o parte a acestui an” fără un ajutor militar american sporit, dar în timp „nu va exista nicio perspectivă de reconstrucție a armatei”, iar Ucraina va începe „să piardă încet”.  

Kofman crede că lipsa continuă a ajutorului american „indică o traiectorie tristă, negativă pentru a doua jumătate a acestui an”. 

The New York Times concluzionează că, în afară de primele luni ale unei invazii ruse pe scară largă, Ucraina nu s-a confruntat niciodată cu un moment atât de „periculos” în război. 

Reducerile ajutorului occidental au deja un impact asupra câmpului de luptă, spun oficialii și oficialii militari, iar Rusia își folosește avantajul în artilerie și personal pentru a slăbi apărarea Ucrainei. 

Soldații rămân fără muniție în prima linie

Comandanții ucraineni spun că în Avdeevka, care a disputată intens de câteva luni, raportul de utilizare a artileriei este în prezent de cinci la unu în favoarea Federației Ruse. 

Soldații spun că acum nu trag în una sau două trupe rusești care se apropie pentru că au prea puțină muniție și nu vor să o folosească împotriva unor grupuri mici. 

Publicația susține că soldații ucraineni au început să se simtă nesiguri cu privire la viitoarele livrări de arme și muniție. 

„Există oarecare fatalism. Dar încă trebuie să ne îndeplinim sarcinile. Numărul dezertorilor este mic, dar constant”, spune Oleg Vaitsekhovsky, membru al unității de recunoaștere fără pilot. 

Comandantul forțelor teritoriale de apărare ale Forțelor Armate ucrainene, Anatoly Bargilevich, se așteaptă ca asistența americană să ajungă în continuare. 

„Dar indiferent de cum se vor întâmpla lucrurile, armata ucraineană va continua să lupte. Nu avem de ales decât să luptăm cu inamicul”, spune sursa NYT. 

Pe fondul lipsei de asistență americană, Ucraina își extinde propria producție de arme și se bazează tot mai mult pe drone, scrie ziarul. 

În acest scop, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că în structura Forțelor Armate vor fi create Forțele Sisteme fără pilot. 

Ultimele știri
Citește și...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.