8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

„Totul este în fața noastră”: Ucraina sparge prima linie de apărare a rușilor

Forţele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuţioasă a terenului, spune generalul ucrainean, Oleksandr Tarnavski, într-un interviu pentru The Guardian.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskiy a estimat că Rusia și-a dedicat 60% din timp și resurse pentru construirea primei linii defensive și doar 20% din efective în a doua și a treia linie, deoarece Moscova nu se așteptase ca forțele ucrainene să treacă.

„Acum ne aflăm între prima şi a doua linie de apărare”, a declarat Tarnavski.

Forţele ucrainene presează de ambele părţi ale breşei şi îşi consolidează poziţia pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul.

„În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităţilor inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor ruseşti în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora”, a detaliat el.

Terenul minat a ținut pe loc trupele ucrainene

Un vast câmp minat a ţinut blocate trupele ucrainene timp de săptămâni, dar geniştii de infanterie au curăţat încet, pe jos, o rută de asalt.

Trupele ruse din spatele liniei de front „au stat şi au aşteptat armata ucraineană”, eliminând vehiculele cu obuze şi drone, a spus el. Însă, după ce bariera minată a fost străpunsă, ruşii au fost forţaţi să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri şi în alte vehicule blindate.

Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă aduncându-le de pe alte linii de front din interiorul Ucrainei ocupate – Herson la vest şi Lîman la nord-est – şi, de asemenea, din interiorul Rusiei, a mai spus generalul ucrainean.

„Inamicul îşi aduce rezerve, nu doar din Ucraina, ci şi din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, ruşii vor rămâne fără toţi soldaţii cei mai buni. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult şi mai repede”, a declarat Tarnavski.

„Totul este în faţa noastră”, a adăugat generalul.

Specialist în tancuri, Tarnavski şi-a construit un palmares impresionant în lupta cu trupele ruseşti de când acestea au trecut graniţele ţării în 2022. În septembrie anul trecut, el a fost numit comandant al trupelor care luptă pentru eliberarea oraşului Herson, iar două luni mai târziu, oraşul a fost eliberat, notează săptămânalul britanic.

Contraofensiva a stagnat luni de zile

Existau speranţe pentru un progres rapid în contraofensiva de vară, care urmăreşte să coboare spre Marea Azov, izolând trupele ruseşti din Herson şi Crimeea ocupată şi tăindu-le liniile de aprovizionare.

Însă, contrar aşteptărilor, contraofensiva a stagnat luni de zile, cu victime în creştere şi linii de front aparent statice, alimentând nemulţumirea şi criticile în capitalele occidentale care au furnizat arme şi pregătire, scrie The Guardian.

Tarnavski nu este de acord cu aceste critici, spunând că preferă să judece o treabă atunci când este terminată, dar a mulţumit Marii Britanii şi altor aliaţi pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte instruirea şi armele, inclusiv pentru tancurile Challenger, care sunt deja pe teren.

„Când am început contraofensiva, am petrecut mai mult timp decât ne aşteptam pentru deminarea teritoriilor”, a recunoscut el.

„Din păcate, evacuarea răniţilor ne-a fost dificilă. Şi acest lucru a complicat, de asemenea, înaintarea noastră. În opinia mea, ruşii nu credeau că ucrainenii vor trece de această linie de apărare. Ei se pregătiseră timp de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită”, a explicat generalul.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.