26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Trupele germane sosesc în Lituania, prima lor desfășurare străină pe termen lung de la al Doilea Război Mondial

Liderii lituanieni au salutat un „eveniment istoric”, când Germania a început luni desfășurarea de trupe în țara baltică – membră NATO.

Astfel, s-a marcat prima desfășurare de trupe de la cel de-al Doilea Război Mondial în care forțele germane vor sta într-o bază militară pe termen lung în afara țării, scrie AP.

Aproximativ 20 de soldați au sosit în Lituania, punând bazele pentru ca alți 150 de soldați să li se alăture mai târziu în acest an. Este de așteptat ca desfășurarea de trupe să ajungă la numărul maximă de 5.000 până la sfârșitul anului 2027.

„Este prima dată când staționăm permanent o astfel de unitate în afara Germaniei”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la Berlin, la o ceremonie de adio pentru comanda preliminară a brigăzii lituaniene a Germaniei, potrivit agenției de știri germane dpa.

Pistorius a numit-o „o zi importantă pentru armata germană”.

Niciun adversar din est nu se va gândi măcar la testarea articolului 5 al NATO

În capitala Lituaniei, Vilnius, ministrul Apărării, Laurynas Kasciunas, a spus că mișcarea a fost „un mare exemplu” pentru toate țările de pe flancul estic al NATO, la granița cu Rusia și aliatul acesteia, Belarus.

„Vom crea o astfel de arhitectură de apărare și descurajare, încât niciun adversar din est nu se va gândi măcar la testarea articolului 5 al NATO”, a spus el reporterilor.

Articolul 5 privind apărarea colectivă se află în centrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, formată din 32 de membri.

Acesta prevede că un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Aproximativ 4.800 de soldați și aproximativ 200 de civili din armata germană vor fi staționați permanent în Lituania, care este din ce în ce mai îngrijorată de vecinii săi agresivi.

În baza unui acord, Lituania pregătește baze militare pentru brigada germană care urmează să fie dislocată în acest stat baltic care se învecinează cu exclava Kaliningrad a Rusiei la vest și cu Belarus la est.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.