22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

UE dă o lovitură fără precedent producătorului de Oreo și Toblerone. Amenda record aplicată pentru practică anticoncurențială

Gigantul alimentar american Mondelēz – producătorul de biscuiți Oreo și batoane de ciocolată Toblerone – a fost de acord să plătească o amendă de 337,5 milioane de euro dată de Comisia Europenă pentru ”distrugerea pieței unice a UE”, scrie Politico.

„Comisia a concluzionat că practicile ilegale ale lui Mondelēz au împiedicat comercianții cu amănuntul să poată achiziționa în mod liber produse din statele membre cu prețuri mai mici și au împărțit artificial piața internă”, a spus Comisia într-un comunicat.

„Scopul lui Mondelēz a fost de a evita ca comerțul transfrontalier să ducă la scăderi de prețuri în țările cu prețuri mai mari”.

Bruxelles-ul a spus că acest caz este legat de împiedicarea comerțului transfrontalier cu ciocolată, biscuiți și cafea.

De asemenea, gigantul de ciocolată a abuzat de poziția sa dominantă pe piață, refuzând să aibă de-a face cu un broker din Germania pentru a opri vânzarea ciocolatei în țările UE unde Mondelēz le-a vândut la prețuri mai mari.

A oprit chiar vânzarea unor ciocolate în Țările de Jos pentru a nu mai fi revândută la prețuri mai mari în Belgia.

Amenda este puțin mai mică decât suma de 340 de milioane de euro pe care Mondelēz a declarat în ianuarie pe care le-a renunțat. Compania a primit o reducere pentru soluționarea cazului cu autoritățile de reglementare din UE.

Mondelēz a spus că amenda acoperă „incidente istorice, izolate, dintre care majoritatea au încetat sau au fost remediate cu mult timp înainte” de ancheta UE și au format doar o „parte foarte limitată” a activității sale.

Mulți dintre aceștia au implicat relații comerciale „sporadice și adesea unice” cu brokeri și distribuitori la scară mică din țări în care compania nu este prezentă sau nu a comercializat produsele, se arată în comunicat.

Autoritățile antitrust din UE au percheziționat birourile companiei din Germania, Austria și Belgia în 2019, iar apoi au deschis o investigație în 2021 privind constrângerile teritoriale de aprovizionare.

Comisia a spus că acest lucru poate limita în mod nedrept alegerea produselor și poate crește prețurile.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.