12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

UE este sub presiune pentru a repara lacuna gazelor rusești. Noul mecanism permite importurile din Rusia

UE încearcă să implementeze o platformă de tranzacționare a gazelor naturale, dar un proiect obținut de POLITICO arată că ar putea permite importurile din Rusia, subminând ideea din spatele întregii scheme.

La o reuniune a ambasadorilor UE de vineri, țările au convenit că Spania, care deține președinția rotativă a Consiliului, trebuie să repare lacuna și să împiedice Rusia să acceseze schema, potrivit diplomaților din două țări UE cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi sincer.

Platforma a intrat în vigoare în aprilie și expiră în decembrie. Acesta își propune să controleze creșterea prețurilor prin valorificarea puterii de cumpărare colectivă a clienților din UE și potrivirea cumpărătorilor și vânzătorilor; în mod crucial, exclude Moscova prin interzicerea achizițiilor de la punctele de intrare în blocul folosit de Rusia pentru exporturile sale de conducte.

Însă, conform proiectului de lansat în iulie, acesta propune o nouă schemă permanentă eliminând orice mențiune a punctelor de intrare interzise, ​​optând în schimb pentru o prevedere mai laxă care să permită Comisiei Europene „să decidă să limiteze temporar, pentru o perioadă determinată, ofertele de gaze naturale din Federația Rusă sau Belarus” în anumite condiții, inclusiv acolo unde „este necesar pentru a proteja interesele esențiale de securitate ale [țărilor]”. 

O poartă deschisă pentru ruși

Această schimbare oferă „o invitație deschisă pentru ruși să vină și să-și vândă” gazul pe ceea ce ar deveni efectiv o bursă de gaze permanentă a UE, a declarat Aura Sabadus, analist senior la firma de informații de piață ICIS, deoarece noua prevedere include în mod implicit Moscova în schemă.

Deși este la latitudinea firmelor să negocieze contracte reale în afara platformei după ce Comisia le ajută să le împerecheze, aceasta ar „stimula absolut” livrările rusești, a spus Sabadus. „Oferă gazului rusesc puțin mai multă credibilitate… dacă Uniunea Europeană își dă ștampila de aprobare”.

Acum, capitalele UE doresc ca președinția Consiliului Spaniol să asigure „prevederea privind restricțiile de furnizarea de gaze naturale, inclusiv [gazul natural lichefiat] din Rusia sau Belarus”, conform unui document de negociere internă din această săptămână, văzut de POLITICO.

UE nu a sancționat gazul rusesc, dar și-a stabilit un obiectiv ca blocul să elimine treptat importurile de la Moscova până în 2027. Unele țări din UE, precum Ungaria și Austria, continuă să cumpere gaze din Rusia, în timp ce altele, inclusiv Spania și Franța, cumpără gaz natural lichefiat din Moscova.

Problema UE este că interzicerea comerțului în anumite puncte de intrare în legislația permanentă ar putea încălca regulile Organizației Mondiale a Comerțului, au spus doi dintre diplomați.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.