35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Un avion de transport militar, plin cu mercenari Wagner, a ratat aterizarea și a luat foc | Video

O înregistrare video a prăbuşirii unui avion de transport de tip Iliuşin 76 (Il-76) aparţinând armatei din Mali, la bordul căruia se aflau mercenari Wagner, circulă pe reţele de socializare, în contextul în care junta păstrează tăcerea, scrie AFP.

Înregistrarea surprinde un avion de tip Il-76 de fabricaţie rusă care aterizează, îşi continuă cursa nebună, iese de pe pistă, dispare într-un nor de praf şi apoi explodează.

Avionul aparţinea armatei din Mali şi avea la bord militari din gruparea paramilitară rusă Wagner, declarau duminică surse militare şi salvatori AFP.

Niciun bilanţ oficial mu a fost comunicat, însă bilanţul uman şi material este grav, potrivit unor surse aeroportuare şi diplomatice, care nu au avansat un bilanţ al victimelor.

”Avionul care s-a prăbuşit aparţine armatei Mali şi confirm că aeronava se afla în misiune la Gao, împreună cu parteneri”, a declarat AFP un comandant militar.

”Duminică, anchetatori au revenit pe teren. Sâmbătă seara, răniţi albi au fost transportaţi cu alt avion către o destinaţie necunoscută”, a dat asigurări sursa aeroportuară.

”La sosirea supravieţuitorilor, ieri, la Gao, erau aproape numai militari ruşi din Wagner”, a declarat o sursă apropiată pompierilor.

Cauza accidentului, necunoscută

Cauza accidentului este necunoscută, însă un purtător de cuvânt al armatei germane, prezentă în continuare la Gao în cadrul Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), a declarat că avionul respectiv era un ”model Iliuşin 76 de construcţie rusă”.

Aeroportul militar din Gao este folosit atât de către armata din Mali, cât şi de către partenerii săi ruşi şi MINUSMA.

Junta aflată la putere în Mali a dat afară din ţară Forţa antijihadistă franceză în 2022 şi Forţa ONU în 2023 şi s-a întors militar şi politic către Rusia.

Ea spune că a apelat la serviciile unor ”instructori” în cadrul unei cooperări bilaterale cu Rusia şi dezminte prezenţa Wagner, însă prezenţei acestei grupări ruse în domeniul securităţii este recunoscută de toţi ceilalţi actori care activează în Mali.

Această prăbuşire intervine într-un context tot mai tensionat între diverşi actori înarmaţi din regiune şi armata din Mali.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.