18 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Valul major de reforme întârzie în Europa. ”Nimic nu este pe masă” pentru ca Ucraina să intre în UE, spune președintele PE

Uniunea Europeană trebuie să înceapă un val major de schimbări pentru a se pregăti de aderarea Ucrainei, deocamdată nu este „nimic pe masă”, a spus liderul Parlamentului European, conform The Guardian.

Roberta Metsola, europarlamentar din Malta care a devenit anul trecut cea mai tânără președintă al Parlamentului European, a spus că se așteaptă ca statele membre să înceapă negocierile oficiale cu Ucraina încă din decembrie.

Metsola a fost primul lider politic care a vizitat Ucraina după invazia Rusiei, întâlnindu-se cu președintele țării, președintele Zelenski, la Kiev la 1 aprilie 2022, când capitala se afla încă înconjurată de tancuri.

Ea a făcut din imaginile acelei întâlniri un simbol al președinției sale: un afiș al perechii (Metsola-Zelenski) în verde militar, dându-și mâna, atârnă deasupra curții Parlamentului.

Sfidând precauția și antagonismul total din partea unor state membre, ea a susținut fără echivoc încercările Ucrainei de a adera la UE, proces care a avansat chiar dacă încercările țării de a adera la NATO au stagnat.

Discuțiile încep înainte de Crăciun

Metsola vrea ca discuțiile oficiale să înceapă înainte de Crăciun. Decizia aparține miniștrilor UE, care se vor reuni oficial în decembrie, după un raport public din octombrie privind progresele Ucrainei în reformarea sistemului judiciar, reducerea corupției și deschiderea piețelor.

„Mă aştept la un rezultat concret, deoarece cel mai rău semnal ar putea fi că le-am dat acestor oameni ţinte şi termene limită pe care noi înşine nu le putem îndeplini”, a spus Metsola.

Ucraina avea o populație de 44 de milioane înainte de izbucnirea războiului, are un sector agricol vast și daune de război estimate la 411 miliarde de dolari chiar înainte de devastările cauzate de distrugerea barajului Kakhovka.

După cum a precizat în mod clar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leye, în discursul său privind starea uniunii, Ucraina nu poate fi asimilată fără o restructurarea a UE însăși, inclusiv un nou acord între membri cu privire la modul de strângere și distribuire de fonduri.

Având în vedere că Moldova și Albania speră și ele să se alăture, următorul val, ar putea însemna că numărul de membri ai blocului ar crește de la 27 la peste 30 de națiuni.

„Desigur, modelul economic pe care îl avem astăzi nu este unul care ar supraviețui cu 32 sau 33 de [state membre]. Dar acum este momentul în care trebuie să avem acea conversație. Am început deja în Parlament”, a spus Metsola.

Este UE pregătită pentru extindere?

Metsola consideră că nu este nevoie să așteptați aderarea pentru a împărtăși unele dintre beneficiile calității de membru. 

Țările candidate ar putea avea acces la telefonia mobilă în roaming gratuită din UE, o politică populară, ceea ce înseamnă că tarifele sunt aceleași atunci când sunt în vacanță în UE ca și acasă.

„Dacă vom extinde roamingul în acele țări, să facem asta”, a spus ea. „Operatorii de rețea sunt gata să facă asta.”

Pentru întreprinderi, barierele comerciale ar putea fi mult mai mari.

„Pre-aderare înseamnă și acces la fonduri, acces la universități, acces pentru studenți, posibilitatea de a accesa piața internă, indiferent dacă facem tarife de import și export”, a spus ea. 

Voința politică – factor decisiv

„Am spus ani de zile că Ucraina nu poate fi conectată la rețeaua electrică europeană. Ne-a luat câteva zile să facem asta odată ce războiul a început. La sfârșitul zilei, a fost întotdeauna despre voința politică.”

Ea a sugerat că acordul ar putea acoperi agricultura – subliniind că Ucraina este un furnizor important de carne de pasăre pentru unele țări din UE.

Există o singură economie majoră externă care are o astfel de înțelegere. Uniunea vamală cu Turcia, convenită în 1995, permite comerțul fără tarife cu mărfuri industriale. 

Cu toate acestea, nu include majoritatea produselor agricole. De asemenea, sunt excluse oțelul, cărbunele, serviciile și achizițiile publice.

Ucraina face deja comerț liber în cadrul UE. Pentru a sprijini efortul de război, toate tarifele și cotele au fost suspendate în iunie 2022, concesiune extinsă acum până în iunie 2024

Accesul nereglementat a declanșat deja proteste din partea fermierilor din bloc: exporturile de păsări de curte către UE în acest an ar putea fi de trei ori mai mare decât în ​​2021.

Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat săptămâna trecută că vor sfida UE și vor extinde interzicerea asupra vânzărilor de cereale din Ucraina pentru a-și proteja propriii fermieri, în așteptarea rezultatului negocierilor.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.