19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Zelenski a transmis din Singapore că Ucraina ”este gata să audă diverse propuneri pentru pace”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat un grup de înalți oficiali ai apărării, la conferința de securitate din Asia de duminică, să participe la un viitor summit de pace.

Zelenski declarând că Ucraina este pregătită să audă „diverse propuneri și gânduri” privind încheierea războiului cu Rusia.

Zelenski a spus grupului de peste 500 de delegați din aproximativ 40 de țări că este „dezamăgit” că unii lideri mondiali nu au confirmat încă participarea la conferința din Elveția în aproximativ două săptămâni.

El nu a specificat nicio țară după nume, dar posibila neparticipare a Chinei, cel mai important aliat al Rusiei, a fost văzută ca o problemă cheie.

Ministrul chinez al Apărării, Dong Jun, a vorbit mai devreme în cursul zilei la conferința Shangri-La, dar nu părea să fie în sală când Zelenski a făcut apelul.

Zelenski a spus că Ucraina are propuneri de făcut la summit ca bază pentru pace, abordând securitatea nucleară, securitatea alimentară, eliberarea prizonierilor de război și întoarcerea copiilor ucraineni răpiți de Rusia.

„Timpul se scurge, iar copiii cresc în țara lui Putin, unde sunt învățați să-și urască patria”, a spus el.

”Suntem pregătiți pentru pace”

În același timp, Zelenski a spus că Ucraina este „gata să audă diverse propuneri și gânduri care ne conduc… la încheierea războiului și la o pace durabilă și justă”.

Cu cât participarea este mai mare, cu atât va fi mai probabil ca Rusia să fie nevoită să asculte, a spus el.

„Majoritatea globală se poate asigura, prin implicarea lor, că ceea ce s-a convenit este cu adevărat implementat”, a spus el.

Zelenski a spus că urmează să se întâlnească mai târziu unul la unu cu prim-ministrul din Singapore și îl va îndemna să participe personal la discuțiile din Elveția.

„Același lucru este valabil și pentru țările din regiune”, a spus Zelenski printr-un interpret.

Ministrul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, care a împărțit scena cu Zelenski, nu a spus dacă liderii țării sale vor participa, dar a reținut că Singapore a condamnat invazia și a oferit Ucrainei ambulanțe militare.

„Suntem alături de tine și cred că apariția ta la acest dialog Shangri-La este simbolul a ceea ce sperăm cu toții, o ordine bazată pe reguli care să garanteze securitatea și supraviețuirea națiunilor mari și mici”, a spus el.

La începutul zilei, în propria sa adresă la forum, Dong nu a menționat în mod special întâlnirile din Elveția, dar a spus că „în ceea ce privește criza din Ucraina, China a promovat discuțiile de pace cu o atitudine responsabilă”.

El a adăugat că China nu a furnizat arme nici uneia dintre părțile conflictului.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a participat și el la conferință și s-a așezat în primul rând în timp ce vorbea ZelenskI.

Într-o adresă de vineri, Austin a spus grupului că „războiul de agresiune al lui Putin ne-a oferit tuturor o previzualizare a unei lumi pe care niciunul dintre noi nu și-ar dori-o”.

„Cu toții am fost inspirați de curajul trupelor Ucrainei și de rezistența poporului Ucrainei”, a spus Austin.

„Oamenii din întreaga lume s-au grăbit să ajute Ucraina să se apere, inclusiv țările din Indo-Pacific.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.