26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Zelenski dezvăluie adevăratul motiv pentru care Scholz nu trimite rachete Taurus în Ucraina. ”Crede că îl poate descuraja pe Putin”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat aspru pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că a refuzat să furnizeze Kievului rachete de croazieră Taurus de fabricație germane.

De asemenea, Zelenski a sugerat că reticența se bazează pe dorința lui Scholz de a păstra armele pentru propria apărare a Berlinului împotriva amenințării din partea Rusiei, scrie Politico.

„Din câte am înțeles, cancelarul crede că, deoarece este un reprezentant al unui stat non-nuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania, este cea mai puternică”, a spus Zelenski despre rachetele Taurus într-un interviu cu Axel Springer.

„Într-un schimb de mesaje mi-a spus că nu poate să trimită o armă atât de puternică”, a adăugat Zelenski despre Scholz.

Guvernul Germaniei, însă, prezintă publicului său o logică destul de diferită pentru a nu trimite armele.

Scholz a refuzat cu fermitate să trimită rachete Taurus în Ucraina, spunând în declarații publice că o astfel de mișcare ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar trage Germania în conflict direct cu Rusia.

Ucrainenii doresc ca rachetele Taurus ale Germaniei, care au o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri și poartă un focos puternic, să lovească ținte adânc în spatele frontului, cum ar fi Podul Kerci care leagă Rusia și Crimeea ocupată.

Scholz vede rachetele Taurus ca un element de descurajare

Cu toate acestea, comentariile lui Zelenski – dacă Scholz a fost pe deplin înțeles – sugerează că există o motivație pe care cancelarul nu a rostit-o public – sau cel puțin o explicație pe care Scholz ar fi putut să i-o ofere lui Zelenski: că Berlinul are nevoie de arme pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir, Putin de la atacul Germaniei.

Zelenski a spus că Scholz vede rachetele Taurus ca un element de descurajare de la un atac nuclear, deși președintele a adăugat că nu vede logica în acest lucru.

„Orice rachetă”, a spus el, „nu va proteja o singură persoană de lovituri nucleare, dacă izbucnește un război nuclear, Doamne ferește”.

„Este foarte important ca oamenii să știe că ai ceva special, niște arme speciale. Și dacă va fi război, va fi util”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Scholz a prezentat publicului german un caz mult diferit, înfățișându-se ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai larg.

”Cancelarul păcii”

Unii politicieni din cadrul propriului său Partid Social-Democrat de centru-stânga s-au referit la el drept un „cancelarul păcii” pentru această abordare.

Chiar dacă membrii propriului său guvern de coaliție – împreună cu liderii opoziției conservatoare – l-au îndemnat să trimită rachete Taurus în Ucraina, Scholz a refuzat, argumentând că mișcarea ar provoca Rusia.

„Aceasta este o linie pe care nu vreau să o trec în calitate de cancelar”, a spus Scholz în martie. „Am responsabilitatea de a împiedica Germania să se implice în acest război.”

Scholz a încercat, de asemenea, să argumenteze că utilizarea rachetelor Taurus ar necesita ca Berlinul să trimită trupe terestre în Ucraina pentru a ajuta la operarea lor – o viziune care nu este împărtășită de cei mai buni membri ai săi.

În interviul său, Zelenski a atacat nu numai reticența Germaniei de a trimite rachete, ci și ritmul SUA în a permite forțelor ucrainene să folosească avioane de luptă F-16 și rachete ATACMS furnizate de americani.

„Folosesc întotdeauna logica în pașii mei, în cuvintele și concluziile mele”, a spus el.

„Și pur și simplu nu înțeleg logica din spatele ei când, de exemplu, unul dintre partenerii noștri are arme de care Ucraina are nevoie astăzi pentru a supraviețui. Și nu înțeleg de ce nu ni-l vor oferi.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.