26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Acces exclusiv la inteligența artificială: Apple lansează funcții AI doar pe iPhone 15 Pro. Ce se întâmplă cu modelele mai vechi

Apple stârnește controverse prin limitarea noilor funcții de inteligență artificială la modelele iPhone 15 Pro.

Compania susține că motivele sunt tehnice, dar utilizatorii acuză o strategie de marketing pentru a forța upgrade-ul la modelele mai scumpe.

La WWDC 2024, Apple a prezentat o serie de funcţii de AI pe care le va introduce pe smartphone-urile şi pe celelalte dispozitive ale companiei începând din toamnă, când va lansa iOS 18.

Tot atunci s-a aflat că doar două modele dintre toate iPhone-urile care există în prezent vor beneficia de aceste funcţii: iPhone 15 Pro şi iPhone 15 Pro Max, adică cele mai scumpe şi mai puternice modele ale celei mai recente serii.

Conform lui John Giannandrea, cel care conduce eforturile Apple în zona inteligenţei artificiale, este o chestiune ce ţine de puterea de procesare şi de memoria disponibilă.

Acesta explică, într-un interviu pentru Daring Fireball, că AI-ul are nevoie de foarte multă putere de calcul, care implică un procesor rapid şi suficient de multă şi de rapidă memorie RAM. Teoretic, AI-ul ar putea fi implementat şi pe smartphone-urile mai vechi, însă, ar funcţiona foarte încet.

Cele două modele iPhone 15 Pro beneficiază de un Neural Engine cu 16 nuclee, care face parte din chipset-ul A17 Pro. Acesta poate realiza aproape 35 de trilioane de operaţiuni pe secundă, aproximativ dublu faţă de vechiul A16.

Cât despre memorie, Apple a fost criticată de-a lungul timpului că nu pune suficient RAM pe iPhone, iar acum, acest aspect a ajuns să stea în calea implementării modelelor lingvistice.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.