26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Africa de Vest încearcă să inverseze lovitura de stat din Niger. Ce opțiuni au pe masă

Liderii Africii de Vest analizează următoarele mișcări sâmbătă, în timp ce încearcă să răstoarne lovitura de stat militară din Niger, care a zguduit regiunea, scrie Reuters.

Armata Nigerului l-a întemnițat luna trecută pe președintele Mohamed Bazoum și și-a asumat puterea, atrăgând condamnări din partea puterilor internaționale și ridicând spectrul unui nou conflict în regiunea săracă Sahel din Africa de Vest, care este deja invadată de o insurgență islamistă mortală.

Blocul regional ECOWAS a decis joi să activeze o forţă operativă care atrage trupe din întreaga regiune pentru o posibilă intervenţie militară pentru a anula ceea ce a fost a şaptea lovitură de stat din Africa de Vest şi Centrală în trei ani.

În joc nu este doar soarta Nigerului, un mare producător de uraniu şi aliat cheie occidental în lupta împotriva islamiştilor, ci şi preocupările puterilor globale cu interese strategice cheie în zona semi-deşertică.

Trupele americane, franceze, germane şi italiene sunt staţionate în Niger pentru a respinge afiliaţii locali ai Al Qaeda şi Statul Islamic, care au ucis mii şi au strămutat milioane de oameni în Sahel.

Puterile occidentale se tem că influenţa Rusiei s-ar putea întări dacă junta din Niger urmează exemplul Mali, respingând prezenţa trupelor occidentale şi invitând mercenari din Grupul Wagner al Rusiei.

Mii de oameni s-au adunat vineri în capitala Nigerului pentru a demonstra în favoarea loviturii de stat. Mitingul a început la o bază militară franceză din capitala Niamey, apoi protestatarii cu pancarde şi steaguri s-au răspândit pe străzile din jur.

”Trăiască Rusia”, scria pe un panou al unui protestatar. ”Jos Franţa… Jos cu ECOWAS”, referindu-se la Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest.

Şefii armatei regionale urmau să se întâlnească în zilele următoare.

Nu era încă clar cât timp va dura mobilizarea forţei ECOWAS, cât de mare va fi şi dacă va invada efectiv.

Organizaţia a subliniat că toate opţiunile sunt pe masă şi speră într-o rezolvare paşnică.

Analiştii de securitate au spus că instalarea forţei ECOWAS ar putea dura săptămâni, lăsând posibil loc pentru negocieri.

Între timp, Uniunea Africană, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Naţiunile Unite s-au declarat din ce în ce mai îngrijoraţi de condiţiile de detenţie ale lui Bazoum.

Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat vineri că condiţiile ”se deteriorează rapid” şi ar putea echivala cu o încălcare a dreptului internaţional al drepturilor omului.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.