19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Airbus Beluga: Cel mai ciudat avion din lume are acum propria companie aeriană

Airbus Beluga, unul dintre cele mai ciudate avioane din lume, are acum propria sa companie aeriană.

Avionul de marfă supradimensionat, cu aspect ciudat, favorit printre observatorii de avioane din întreaga lume, este în serviciu de aproape două decenii. Transportă în principal piese de aeronave între fabricile de producție ale Airbus răspândite în toată Europa, scrie CNN.

Acum, o nouă versiune a lui Beluga înlocuiește flota originală, care a continuat să alimenteze o companie aeriană de marfă autonomă numită Airbus Beluga Transport.

„Există foarte puține opțiuni pe piață pentru articolele supradimensionate”, spune Benoît Lemonnier, șeful Airbus Beluga Transport.

„De cele mai multe ori este nevoie de a demonta parțial o sarcină utilă pentru a o face să se potrivească într-o aeronavă – în timp ce în Beluga, se va potrivi pur și simplu.”

Flota originală

Primul Beluga a fost cunoscut inițial ca Airbus Super Transporter. Dar după ce porecla sa — derivată din asemănarea cu balena albă arctică — a câștigat popularitate, Airbus a decis să redenumească aeronava Beluga ST, păstrând numele original în acronim.

A zburat pentru prima dată în 1994 și a intrat în funcțiune în 1995, urmat de-a lungul anilor de încă patru exemple, ultimul dintre care a fost lansat la sfârșitul anului 2000.

„Beluga a fost dezvoltat pentru a transporta secțiuni mari de aeronave Airbus de la fabricile sale din Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Turcia până la liniile de asamblare finală situate în Toulouse și Hamburg”, explică Lemonnier.

„Este un design foarte special, pentru că este de fapt o transformare a unui A300-600 căruia i-a fost scos întregul cap și apoi echipat cu carcase speciale pentru fuzelaj, o ușă mai mare și echipament de zbor dedicat”.

Înainte de Beluga, Airbus folosea o flotă de Super Guppies, versiuni modificate ale avioanelor de pasageri Boeing Stratocruiser din anii 1950 care fuseseră anterior în serviciu cu NASA pentru a transporta piese nave spațiale.

Acum, istoria se repetă, deoarece Beluga original este înlocuit cu un model mai spațios și mai avansat, Beluga XL.

Mai lung și mai mare decât ST, Beluga XL este capabil să transporte ambele aripi, mai degrabă decât doar una, ale Airbus A350, cea mai recentă aeronavă de cursă lungă a companiei care rivalizează cu Boeing 787 și 777.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.