12.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024

”Aliați cu jumătate de normă”. Diplomații UE atacă țările care se împotrivesc exporturilor de cereale ucrainene

Când reprezentantul comercial al Ucrainei, Taras Kachka, a dezvăluit pentru POLITICO că Kievul va da în judecată guvernele UE într-o dispută cu privire la exportul de cereale, unul dintre diplomații blocului a răbufnit.

— Omul acela era beat? 

Ucraina și-a respectat promisiunea lui Kachka luni, depunând în mod oficial procese împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei la Organizația Mondială a Comerțului, după ce trio-ul a decis să sfideze Bruxelles-ul și să interzică importurile de cereale ucrainene. 

Disputa a fracturat unitatea europeană. Iar neînțelegerile testează relațiile dintre Kiev și Bruxelles într-un moment sensibil al războiului de 18 luni al Ucrainei împotriva invadatorului său. 

Cea mai proasta parte? Totul este doar o mică monstră al luptelor care vor urma. 

Tensiunile au izbucnit vineri seara, după ce Comisia Europeană a decis să permită vânzarea de cereale ucrainene în întreaga UE. Aceasta a pus capăt restricțiilor asupra importurilor de cereale pe care cinci țări membre din estul UE le căutaseră inițial și le câștigaseră, în primăvară, pentru a-și proteja propriii fermieri autohtoni de concurență. 

În câteva ore, Polonia, Ungaria și Slovacia și-au anunțat propriile interdicții unilaterale asupra cerealelor ucrainene – respingând Comisia Europeană, încălcând regulile pieței unice a UE și înfuriind alte guverne ale UE. 

Aliați cu jumătate de normă

Cele trei țări s-au făcut vinovate de „solidaritate cu jumătate de normă” cu Ucraina, s-a plâns ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir. 

„Când îți convine, ești solidar, iar când nu ți se potrivește, nu ești”, a spus Özdemir luni, la sosirea la o întâlnire a miniștrilor agriculturii din UE.

Un diplomat al UE a spus că mișcarea unilaterală demonstrează că câștigarea voturilor contează mai mult decât preocupările economice în Polonia, care se află în mijlocul unei campanii cu mize mari înaintea alegerilor de luna viitoare. 

„Nu mai este vorba despre preocupări economice, ci despre obiective politice naționale”, a spus diplomatul. 

„Știam deja asta, dar acum este deschis și clar pentru toată lumea.” 

Disputa dezvăluie unul dintre conflictele din inima alianței occidentale care sprijină Ucraina. Cât timp mai poate UE (și ceilalți aliați ai Ucrainei) să-și mențină sprijinul pentru Kiev, în fața presiunii politice de a-și stimula economiile interne și, ca în Polonia, de a câștiga voturi? 

Întrebarea va deveni mai importantă pe măsură ce Ucraina, o putere agricolă, încearcă să devină un membru cu drepturi depline al UE. 

Marți, miniștrii afacerilor europene din cele 27 de capitale ale blocului vor discuta la prânz despre potențiala extindere viitoare a blocului pentru a admite Ucraina și națiunile din Balcanii de Vest.

Liderii UE și-au exprimat opiniile cu privire la necesitatea de a deschide ușa UE către Ucraina după ce a început invazia pe scară largă a Rusiei.

Dar, din ce în ce mai mult, blocul începe să realizeze că acomodarea unei țări devastate de război de peste 40 de milioane de oameni înseamnă că UE însăși va trebui să se schimbe.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.