35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Anchetă: Cum au exportat americanii echipamente petroliere de milioane de dolari în Rusia chiar și după invazia Ucrainei  

Multinaționalele americane de petrol și gaze se confruntă cu noi întrebări cu privire la comerțul lor cu Rusia, scrie The Guardian.

Înregistrările vamale au dezvăluit că echipamentele produse de Halliburton în valoare de peste 7,1 milioane de dolari au fost exportate în Rusia de când a anunțat încheierea operațiunilor sale în țară după invadarea Ucrainei.

În septembrie anul trecut, Halliburton, unul dintre cei mai mari furnizori de produse și servicii din lume pentru explorarea petrolului și gazelor, și-a vândut biroul din Rusia către conducerea locală, pe fondul presiunilor exercitate asupra tuturor companiilor americane de a-și înceta comerțul după invazia Ucrainei.

Registrele vamale rusești văzute de The Guardian arată că, în ciuda acestei mișcări de a vinde pe 8 septembrie, filialele Halliburton au exportat echipamente în valoare de 5.729.600 dolari către fosta sa sucursală din Rusia în cele șase săptămâni care au urmat vânzării.

Echipamentul a fost livrat în mare parte din SUA și Singapore, deși înregistrările arată că provine dintr-o serie de țări, inclusiv Marea Britanie, Belgia și Franța.

Cea mai mare parte a exporturilor de la filiale s-a încheiat pe 6 octombrie, dar ultima expediere către Rusia, înregistrată ca Halliburton MFG în evidențe, care a constat într-un element de etanșare la prețul de 2.939,40 dolari a fost pe 24 octombrie 2022.

După o scurtă pauză, importurile de echipamente Halliburton în Rusia au fost reluate apoi în decembrie 2022 de la două companii fără legătură cu multinaționala americană.

Echipamente de milioane de dolari livrate în Rusia

Produsele au fost importate din Turcia, aducând valoarea totală a exporturilor de echipamente Halliburton către Rusia de când compania și-a închis operațiunile la cel puțin 7.163.317 milioane dolari.

Din toate exporturile către Rusia efectuate din septembrie anul trecut, 98% au fost furnizate către fosta sucursală Halliburton, cunoscută sub numele de BurService, ai cărei clienți au inclus Gazprom, Rosneft, TNK-BP și Lukoil.

Potrivit înregistrărilor vamale, exporturile către Rusia de echipamente Halliburton, care variază ca tip de la pompe, la chei pentru forarea puțurilor și aditivi pentru ciment, au continuat cel puțin până la sfârșitul lunii iunie a acestui an. 

Există o exasperare în Ucraina față de letargia multor mari jucători industriali din vest de a se extrage din economia rusă.

Descoperirile ilustrează dificultățile pe care le-au întâmpinat companiile multinaționale în a-și desface relațiile comerciale și în a controla distribuția produselor lor prin intermediul terților.

Unele dintre cele mai mari companii americane de servicii de petrol și gaze din lume se confruntă deja cu întrebări legate de comportamentul lor. Kremlinul este puternic dependent de sectorul său de petrol și gaze pentru veniturile care își finanțează armata.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.