16.4 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024

Arabia Saudită este acuzată de uciderea cu artileria a sute de migranţi, la frontiera cu Yemenul. Se cere anchetă ONU

 

Sute de migranţi din Cornul Africii care se aflau în drum către Arabia Saudită prin Yemen au fost ucişi în perioada martie 2022-iunie 2023 de către grăniceri saudiţi cu armament exploziv la frontieră, denunţă într-un un raport Human Rights Watch (HRW).

”Suntem siguri că cel puţin 665 de persoane au fost ucise, dar în realitate ar putea fi vorba despre câteva mii” de morţi, a anunţat luni coordonatoarea raportului HRW, Nadia Hardman, o cercetătoare în domeniul migraţiei şi drepturilor omului.

”Putem spune că saudiţii ştiau că ţinteau migranţi şi solicitanţi de azil”, acuză ea.

HRW a putut să demonstreze – cu ajutorul unor mărturii ale unor migranţi, autentificări ale unor înregistrări video postate pe reţele de socializare şi imagini satelitare – că aceste crime sunt ”sistematice şi generalizate”.

Ea cere să se deschidă o anchetă internaţională sub egida ONU asupra unei crime împotriva umanităţii, în opinia sa.

Raportul HRW este ”foarte îngrijorător” şi formulează acuzaţii ”foarte grave”, a reacţionat un purtător de cuvânt al ONU, care notează însă că este dificil ca aceste acuzaţii să fie ”confirmate”.

Statele Unite au tras un semnal de alarmă după raportul HRW.

”Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de aceste acuzaţii Guvernului saudit”, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

”Îndemnăm autorităţile saudite să efectueze o anchetă aprofundată şi transparentă şi să-şi respecte obligaţiile în virtutea dreptului internţaional”, a adăugat el.

Grănicerii acuzaţi în acest raport nu au fost formaţi în Statele Unite şi nu au primit fonduri de la Guvernul american, a dat asigurări Casa Albă.

Autorităţile saudite contestă faptele

”Acuzaţiile din raport” sunt ”nefondate şi nu au la bază surse fiabile”, a declarat AFP o sursă guvernamentală saudită.

Nadia Hardman acuză Arabia Sadută a lui Mohamed bin Salman de ”deturnarea atenţiei” de la problekmele privind respectarea drepturilor omului prin ”cheltuirea a miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor cluburi de sport profesioniste şi organizarea unor mare evenimente de divertisment de renume mondial”.

Nu erau oameni care dormeau în jurul meu erau de fapt cadavre

La frontiera dintre sudul Arabiei Saudite şi nordul Yemenului, o zonă controlată larg de către huthi – rebeli susţinuţi de Iran împotriva cărora saudiţii luptă din 2015 -, represiunea migranţilor continuă de peste un an.

”Au tras în noi în mai multe rânduri. Am văzut 30 de persoane ucise la faţa locului. Am înţeles că ceea ce eu credeam că erau oameni care dormeau în jurul meu erau de fapt cadavre”, declară Hamdyia, în vârstă de 14 ani.

Această adolescentă face parte dintre cele 42 de persoane intervievate de HRW, care depun mărturie despre băile de sânge de care sunt acuzaţi grăniceri saudiţi.

Unii dintre aceşti martori au fost răniţi grav şi şi-au pierdut membre sub tirurile saudite.

Contactat de BBC, un bărbat în vârstă de 21 de ani povesteşte că şi-a pierdut o parte a unui picior după ce a fost ţinta unei ploi de gloanţe.

”Ne odihneam împreună după ce am fugit mult. Atunci ei au tras cu mortiere în grupul nostru de 20 de persoane (…). Au tras în noi ca o ploaie”, declară HRW Bilal .

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) înregistrează totodată cazuri de tortură şi viol. O mare parte a acestor migranţi sunt femei, uneori cu copii.

Atrocităţi comise de către Arabia saudită la frontieră trec adesea nedetectate de către comunitatea internaţională.

”Această frontieră, foarte îndepărtată, nu este accesibilă nici jurnaliştilor, nici ONG-urilor ca noi şi nici asociaţiilor umanitare”, declară Sam Dubberey.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.