Ultima navă părăsește Odesa înainte de termenul limită privind acordul cu cereale de la Marea Neagră

0
119

 

O ultimă navă care a călătorit în cadrul unui acord intermediat de ONU care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene la Marea Neagră a părăsit portul Odesa duminică dimineaţa, înainte de expirarea termenului limită pentru prelungirea acordului, scrie Reuters.

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nave noi din 27 iunie, iar acordul va expira luni, cu excepţia cazului în care Moscova este de acord să îl prelungească.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aşteaptă un răspuns din partea preşedintelui rus Vladimir Putin la o propunere de prelungire a acordului.

Putin i-a spus sâmbătă preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o discuţie telefonică, că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu au fost încă îndeplinite, a anunţat Kremlinul.

Rusia a ameninţat în mod repetat că va renunţa la acord, intermediat de ONU şi Turcia în iulie 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Anterior, a fost prelungit acordul cu două luni, pe 17 mai.

Oficialii ucraineni nu au comentat imediat dacă nava, TQ Samsun, sub pavilion turcesc, a părăsit Odesa.

Ucraina şi Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.