18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Atac terorist la Moscova: Dezmințirea afirmațiilor false. De la primele acuzații lansate de ruși la prinderea suspecților

Rusia a acuzat în repetate rânduri Ucraina pentru atacul mortal de săptămâna trecută la sala de concerte de la Moscova, în ciuda faptului că gruparea Stat Islamic (IS) a revendicat responsabilitatea.

Prin declarațiile oficialilor ruși, rapoartele din presă și rețelele sociale, BBC examinează modul în care s-a desfășurat campania de învinovățire a Kievului.

Primele acuzații

Acuzațiile au fost făcute aproape imediat după ce rapoartele inițiale despre atacul asupra sălii de concerte Crocus au apărut pe rețelele de socializare, vineri.

Mai mulți bloggeri pro-Kremlin care au postat în aplicația de mesagerie Telegram au dat vina pe Ucraina în decurs de puțin peste o oră.

Expertul pro-rus Serghei Markov, de exemplu, a spus la ora 18:00 că atacatorii arătau ca niște „radicali islamiști”, dar a adăugat – fără dovezi – că atacul a fost „probabil organizat de la Kiev”.

Aproximativ 40 de minute mai târziu (19:03), Moskovsky Komsomolets, un tabloid național, a citat expertul militar Roman Șkurlatov spunând că atacul ar fi putut fi organizat cu sprijinul Serviciului de Securitate al Ucrainei și al informațiilor militare.

Iar la 19:27, fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a jurat răzbunare dacă Ucraina ar fi implicată.

Falsa revendicare de responsabilitate

Câteva ore mai târziu, la ora 22:13, NTV – unul dintre principalele canale TV ale Rusiei – a difuzat un videoclip, susținând că acesta arată un înalt oficial ucrainean confirmând implicarea țării sale.

În videoclip, Oleksi Danilov pare să spună: „Este distractiv la Moscova astăzi, cred că este foarte distractiv. Aș vrea să cred că le vom aranja mai des o astfel de distracție”.

Dar BBC a stabilit că clipul este de fapt o editare a două interviuri TV ucrainene difuzate în ultima săptămână.

Ambele pot fi găsite pe YouTube. Primul este un interviu cu Danilov din 19 martie. Celălalt a fost publicat cu trei zile mai devreme și îl prezintă pe șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov.

Citatul lui Danilov care apare în videoclipul NTV nu poate fi auzit în interviul original.

Analiza audio, efectuată pentru BBC de către Advanced Forensic Technology Research Group de la Universitatea John Moores din Liverpool, sugerează că sunetul a fost manipulat în videoclipul NTV.

Un decalaj în datele frecvenței audio indică faptul că sunetul a fost editat. Cu toate acestea, cercetătorii nu pot fi siguri că vocea a fost generată de inteligență artificială.

BBC a găsit, de asemenea, informații încorporate în fișierul audio care sugerează că a fost trecut printr-un software de editare.

„Fereastră” pentru traversare

O acuzație oficială a fost făcută în discursul lui Vladimir Putin sâmbătă.

Președintele rus a spus că atacatorii au fost prinși în timp ce încercau să fugă în Ucraina, unde „le-a fost pregătită o fereastră pentru trecerea frontierei”.

Cu toate acestea, Rusia nu a prezentat dovezi ale unei „fereastre” pentru a lăsa atacatorii să treacă.

Deși BBC nu poate confirma în mod independent încotro se îndreptau suspecții, am verificat mai multe videoclipuri și fotografii cu ei reținuți. Și în ciuda pretenției lui Putin, arestările au avut loc la distanță lungă de granița cu Ucraina.

Prin potrivirea detaliilor de fundal din mediul lor, știm că doi dintre suspecții arestați au fost filmați la aproximativ 145 km de granița cu Ucraina.

În timp ce Ucraina a negat orice implicare, responsabilitatea a fost revendicată de gruparea Stat Islamic (IS) prin auto-numita agenție de știri Amaq.

Dovezile vizuale, difuzate de IS, includ o imagine a patru atacatori cu fețele încețoșate și un videoclip foarte grafic filmat dintr-una dintre perspectivele atacatorului.

Mai multe detalii – cum ar fi caracteristicile sălii de concert și armele folosite de atacatori – se potrivesc cu videoclipurile apărute online în momentul atacului.

Dar, în ciuda dovezilor, Rusia continuă să acuze Ucraina.

Margarita Simonyan – redactor-șef al rețelei de televiziune rusă RT (cunoscută anterior sub numele de Russia Today) – a declarat pe X că atacatorii nu sunt din grupul SI pentru că nu purtau veste sinucigașe și „nu aveau intenția de a muri”.

Dar, în timp ce IS a avertizat în mod repetat atacatorii să nu fie prinși în viață, atacatorii grupului au scăpat înainte.

De exemplu, la sfârșitul anului 2022, unul dintre militanții implicați într-un atac asupra unui hotel din Kabul a reușit să evadeze și ulterior a comis un atac sinucigaș, potrivit presei IS.

Ce știm despre suspecți?

Atacatorii au un Renault alb – care se potrivește cu vehiculul văzut într-un videoclip separat în care sunt observați fugind din sala de concert – înainte de a fi reținuți.

Potrivit deputatului Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Khinshtein, un bărbat a fost arestat lângă vehicul, în timp ce ceilalți trei au fugit în pădurea din apropiere și au fost reținuți ulterior.

Armele și pașapoartele tadjik au fost recuperate de la Renault, a adăugat Khinshtein.

Duminică, au fost publicate imagini cu bărbații escortați într-un tribunal din Moscova. Aceștia au fost numiți de autoritățile ruse ca: Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov.

În poza difuzată de IS, trei dintre suspecți pot fi văzuți purtând un tricou maro deschis, un tricou verde deschis și un tricou polo gri.

Aceste cămăși par să se potrivească cu cele purtate de trei dintre suspecți la momentul arestării lor.

De exemplu, două sigle de pe tricoul maro deschis purtat de bărbatul pe nume Rachabalizoda sunt vizibile și în videoclipul lansat de IS. De asemenea, se identifică cu același nume în timpul unui interogatoriu ulterior.

Suspectul Mirzoyev, a cărui cămașă nu este vizibilă în poza IS, a fost reținut purtând o cămașă verde cu mânecă lungă, blugi albaștri și o centură neagră. Aceste trei articole vestimentare sunt purtate de un bărbat înarmat în videoclipul IS.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.