18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Au fost comise crime de război în Israel și Gaza și ce legi internaționale se aplică? ONU: Există deja dovezi clare

Organizația Națiunilor Unite a declarat că „există deja dovezi clare că ar fi putut fi comise crime de război” de către Hamas și armata israeliană începând cu 7 octombrie și că adună dovezi pentru potențiale urmăriri penale, scrie The Guardian.

Ce legi se aplică războiului Israel-Hamas?

Toate părțile implicate în conflict sunt guvernate de un corp de drept extras dintr-un sistem de convenții, tratate și hotărâri ale tribunalului pentru crime de război cunoscut sub numele de „Drept Internațional Umanitar” sau „Dreptul Conflictului Armat”.

Legea are două elemente cheie. Protecția necombatanților, cum ar fi civilii sau soldații care s-au predat și restricții asupra tipului de război folosit de un beligerant.

Regulile sunt înrădăcinate în tratate care datează din secolul al XIX-lea, dar în zilele noastre legea este construită în jurul convențiilor de la Geneva din 1949 semnate după crimele împotriva umanității comise în cel de-al Doilea Război Mondial, cu un nou accent pe protecția civililor. De-a lungul anilor au fost adăugate protocoale suplimentare care acoperă utilizarea anumitor tipuri de arme.

Există, de asemenea, jurisprudență din diverse tribunale internaționale, cum ar fi Tribunalul Penal Internațional care i-a judecat pe autorii genocidului a 800.000 de tutsi din 1994 în Rwanda, care a fost primul care a decis că violul a fost folosit ca armă de război și genocid.

Israelul nu a ratificat anumite protocoale în convențiile care acoperă domenii precum pedepsele colective, dar SUA și alte țări consideră că aceste prevederi au intrat în dreptul internațional cutumiar și, prin urmare, sunt obligatorii pentru toate statele.

Există dovezi ale crimelor de război în luptele dintre Israel și Hamas?

ONU a spus că uciderea fără discernământ de către Hamas a peste 1.400 de necombatanți, inclusiv copii, și răpirea altor aproximativ 200 de  este o crimă conform dreptului internațional umanitar.

„Rapoartele conform cărora grupurile armate din Gaza au împușcat sute de civili neînarmați sunt detestabile și nu pot fi tolerate. Luarea de ostatici a civililor și folosirea civililor ca scuturi umane sunt crime de război”, se arată într-un raport ONU.

Experții juridici au spus că Hamas și alte grupuri precum Jihadul Islamic ar putea fi, de asemenea, vinovate de crime de război pentru că au lansat mii de rachete din Gaza în Israel.

ONU a mai spus că Israelul ar putea comite crima de război de pedeapsă colectivă prin asediul său asupra teritoriului Gaza. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost de acord.

„Instrucțiunile emise de autoritățile israeliene pentru ca populația orașului Gaza să-și părăsească imediat casele, împreună cu asediul complet, refuzându-le în mod explicit hrana, apa și electricitatea nu sunt compatibile cu dreptul internațional umanitar”, se arată în comunicat.

Amnesty International a declarat că a „documentat atacuri ilegale israeliene, inclusiv atacuri nediscriminatorii, care au cauzat victime în masă civile și trebuie investigate ca crime de război”.

Human Rights Watch a spus că „mai multe crime de război au fost și continuă să fie comise în Israel și Palestina, cu îngrijorare serioasă că forțele israeliene și grupurile armate palestiniene efectuează atacuri ilegale asupra civililor”.

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că peste 8.000 de persoane au fost ucise în atacul israelian, inclusiv peste 3.000 de copii.

Ultimele știri
Citește și...

17 COMENTARII

  1. 🌌 Wow, blog ini seperti perjalanan kosmik meluncurkan ke galaksi dari kegembiraan! 💫 Konten yang mengagumkan di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi imajinasi, memicu ketertarikan setiap saat. 💫 Baik itu teknologi, blog ini adalah harta karun wawasan yang inspiratif! #PetualanganMenanti Terjun ke dalam perjalanan kosmik ini dari penemuan dan biarkan pikiran Anda melayang! ✨ Jangan hanya menikmati, rasakan sensasi ini! 🌈 Pikiran Anda akan berterima kasih untuk perjalanan menyenangkan ini melalui alam keajaiban yang tak berujung! 🌍

  2. Виктор Гардиенов, наш замечательный менеджер по клиентскому обслуживанию, является ключевой фигурой на сайте mikro-zaim-online.ru. С образованием в области психологии и коммуникаций, он разработал уникальные методы общения с клиентами, понимая их потребности как никто другой. Виктор превосходно управляет кризисными ситуациями, обеспечивая каждому клиенту индивидуальный подход и высокое качество обслуживания. Ознакомиться с его работой и узнать больше о процессе оформления займов можно на https://mikro-zaim-online.ru/o-nas/

  3. Wow, you’ve done an outstanding job this time! Your dedication and creativity are truly admirable of this content. I couldn’t help but express my appreciation for bringing such amazing work with us. You have an incredible talent and dedication. Keep up the excellent work! 🌟👏👍

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.