19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

BCE urmează să reducă joi ratele dobânzilor pentru prima dată în cinci ani

Banca Centrală Europeană urmează să reducă joi ratele dobânzilor pentru prima dată în cinci ani, oferind o ușurare binevenită pentru economia regiunii – și pentru președintele acesteia, Christine Lagarde.

Mișcarea telegrafată pe scară largă vine pe fondul incertitudinii masive cu privire la câte reduceri mai pot urma după aceea: investitorii și-au redus așteptările de reducere cumulativă a ratei dobânzii pentru acest an cu mai mult de jumătate de la vârful din decembrie la aproximativ 60 de puncte de bază astăzi.

În prezent, rata cheie la depozitele BCE se află la un nivel record de 4%.  

Decizia de joi va marca o premieră pentru ultimele două decenii când var fi reduse costurile îndatorării ca răspuns la o relaxare clasică a presiunilor inflaționiste.

Ca atare, Lagarde, care a fost adesea criticată pentru lipsa de expertiză în banca centrală, a câștigat o bătălie majoră. Dar ea nu a câștigat încă războiul împotriva inflației.

Inflația totală a accelerat în mai pentru prima dată în acest an la 2,6 la sută, depășind așteptările analiștilor.

Creșterea salariilor mai rapidă decât se aștepta și producția economică mai puternică decât se aștepta au menținut, de asemenea, în viață riscul ca acestea să rămână peste țintă mai mult decât este dispusă să accepte BCE. 

În timp ce analiștii se așteaptă, în general, ca personalul BCE să-și ridice previziunile de creștere și inflație doar marginal – și continuă să arate că BCE își îndeplinește ținta de inflație de 2% – ei au avertizat că presiunile subiacente, în special în ceea ce privește prețurile serviciilor, pot determina o nouă revizuire ascendentă a inflației în runda de prognoză din septembrie.  

„BCE trebuie să țină deschisă ideea unei reduceri suplimentare, dacă datele o permit, dar și să evite să se vorbească de o altă reducere aproape sigură în septembrie”, a spus Claus Vistesen, de la Pantheon Macroeconomics, într-o notă, adăugând că, în opinia sa, o a doua reducere în iulie pare să nu fie pe masă.

Analiștii Barclays, care deocamdată se așteaptă la o reducere în fiecare trimestru, anticipează un mesaj similar.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.