19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Bloomberg: Secretarul general al NATO a decis să renunțe la planul de a crea un fond de 100 de miliarde dolari pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, renunță la planurile de a crea un fond de ajutor militar pe cinci ani pentru Ucraina.

Bloomberg raportează acest lucru , citând surse familiare cu situația. S-a presupus că volumul fondului va fi de 100 de miliarde de dolari. 

Potrivit interlocutorilor publicației, secretarul general NATO a întâmpinat rezistență din partea unor membri ai alianței. 

Stoltenberg intenționează acum să propună ca aliații să cheltuiască cel puțin 40 de miliarde de euro pe an pe ajutoare letale și neletale pentru a sprijini Ucraina.

Sursele lui Bloomberg au remarcat că acest lucru ar fi în concordanță cu contribuțiile anuale medii de la invazia rusă la scară largă. 

Se așteaptă ca jumătate din această sumă să fie alocată de Statele Unite. NATO va stabili sumele pentru fiecare țară în funcție de PIB-ul acesteia, spun interlocutorii Bloomberg.

„Rog aliații să își asume angajamente pentru următorii ani. Trebuie să menținem cel puțin acest nivel de sprijin în fiecare an și atâta timp cât este necesar”, a declarat Stoltenberg la sfârșitul lunii mai, după o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Praga.

Noul plan al lui Stoltenberg nu presupune alocarea de noi fonduri, dar NATO se așteaptă ca acesta să ofere Kievului mai multă predictibilitate în ceea ce privește nivelul de sprijin în următorii ani, notează Bloomberg. 

Bloomberg a scris în aprilie că Stoltenberg va propune crearea unui fond de dotare de 100 de miliarde de dolari la summitul NATO din iulie.

S-a presupus că această inițiativă va deveni parte a unui plan de creare a unui mecanism de încredere pentru asistență neîntreruptă Ucrainei în cazul revenirii lui Donald Trump la președinția Statelor Unite.

Totodată, Politico, citând surse , a raportat că țările alianței se așteaptă la o prezentare mai detaliată a ideii de a crea un fond de la secretarul general al NATO.

Unii dintre cei mai apropiați parteneri ai Ucrainei din Europa de Est au fost întrebați în conversații private despre sursele și metoda de obținere a unei astfel de sume. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.