9.3 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Călin Donca, reținut de DIICOT. Așa-zisul milionar este acuzat că își păcălea fanii să investească într-o criptomonedă

Patru persoane, între care şi omul de afaceri Călin Donca, au fost reţinute de procurorii DIICOT Braşov, într-un dosar care vizează o grupare specializată în evaziune fiscală, delapidare, înşelăciune şi manipularea pieţei de capital.

Omul de afaceri, cu apariții în talent-show-uri și emisiuni televizate, este acuzat de prejudicii de milioane de lei și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Călin Donca are investiții în zona de energie verde și, conform unor publicații de specialitate, s-ar număra printre cei mai tineri milionari români în urma acestui business.

Cum funcționa gruparea din care făcea parte Călin Donca

Conform procurorilor, începând cu anul 2021 cei patru au constituit, în municipiul Braşov, un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin infracţiuni de evaziune fiscală.

Ei ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor firme pe care le deţineau sau controlau documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

Prejudiciul a fost estimat la 4.346.286 de lei.

Potrivit DIICOT, tot prin utilizarea unor documente false, liderul rețelei şi-a însuşit din patrimoniul unei firme suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale.

Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei firme înregistrate în Dubai (Emiratele Arabe Unite) și aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia.

Cu restul banilor, a achiziţionat bunuri de lux în valoare de 340.000 de dolari.

Escrocherie cu monezi virtuale

Totodată, precizează procurorii, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale – cu alte cuvinte, propria cryptomonedă. Pentru că nu ar fi prezentat interes, indivizii ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând persoanele interesate în eroare.

Concret, în spațiul public au circulat informații catalogate de procurori drept nereale, potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, membrii grupării au atras peste 700.000 de dolari.

În urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat și trei autoturisme – un McLaren și 2 BMW-uri.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.