Care sunt, de fapt, principalele motive care ar putea duce la dispariția locurilor de muncă – AI nu este unul dintre ele

0
83

Temerile cu privire la tehnologiile și instrumentele bazate pe inteligența artificială care preiau rolurile oamenilor s-au intensificat de când ChatGPT a devenit viral la sfârșitul anului trecut.

Pe măsură ce a crescut în popularitate, capacitățile și potențialul AI au devenit din ce în ce mai clare și mai bine cunoscute în rândul publicului. Alături de aceasta, a izbucnit o dezbatere asupra modului în care tehnologia ar putea afecta cariera oamenilor, scrie CNBC.

Și în timp ce experții spun că AI va avea, fără îndoială, un impact asupra locurilor de muncă și le va automatiza cel puțin parțial, ei subliniază, de asemenea, că progresele tehnologice creează adesea noi roluri.

Cât de preocupați ar trebui să fie cu adevărat lucrătorii nu este, așadar, încă clar. Iar evoluțiile tehnologice precum creșterea AI ar putea să nu fie cel mai mare factor din spatele desființărilor locurilor de muncă din viitor, potrivit unui nou raport HSBC.

Folosind datele din „Raportul privind locurile de muncă 2023” al Forumului Economic Mondial, HSBC notează că doar patru tendințe macroeconomice sunt de așteptat să conducă la desființarea locurilor de muncă.

Cel mai comun factor pe care companiile îl consideră un posibil element ce duce la pierderea locurilor de muncă este creșterea economică mai lentă.

Într-adevăr, chiar luna trecută, Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca economia globală să crească într-un ritm mult mai lent decât anul trecut, cu 2,1% așteptate pentru 2023, comparativ cu 3,1% anul trecut.

„Provocările sunt clare – creșterea economică mai slabă și lipsa generală a ofertei sau cererii înseamnă că multe firme se așteaptă să opereze cu mai puțini lucrători”, spun analiștii de la HSBC în raport.

„Dar este important să ne amintim că nu toate schimbările din economie vor însemna mai puțini lucrători”, a adăugat acesta. Companiile se așteaptă, de exemplu, ca tranziția ecologică și utilizarea standardelor de mediu, sociale să conducă la mai multe locuri de muncă.

Impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă

„Adopția sporită a noilor tehnologii” este un alt model pe care companiile se așteaptă să-l ducă la crearea de locuri de muncă – iar AI face parte din aceasta. 

O pondere netă de peste 20% dintre companii se așteaptă ca AI să creeze locuri de muncă mai degrabă decât să le înlocuiască, potrivit datelor Forumului Economic Mondial.

„Deși AI atrage cea mai mare atenție în zilele noastre, merită să luăm în considerare pe deplin impactul pe care l-ar putea avea o gamă largă de tehnologii pe piața muncii”, a spus HSBC.

Mai ales când vine vorba de tehnologie, efectul noilor tehnologii poate fi, de asemenea, mai larg decât pur și simplu înlocuirea locurilor de muncă.

„Întrebarea este dacă putem avea destui lucrători și abilitățile potrivite ale lucrătorilor pentru a satisface aceste noi nevoi”, a adăugat HSBC.

Pe lângă creșterea economică mai lentă care a dus la pierderea locurilor de muncă, HSBC a identificat deficite de aprovizionare și costuri în creștere pentru întreprinderi, creșterea costului vieții pentru consumatori și impactul permanent al pandemiei de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.