Care sunt opțiunile Africii de Vest pentru a inversa lovitura de stat din Niger? Trei scenarii posibile

0
104

 

Junta din Niger a sfidat termenul limită, care a expirat duminică, dat de blocul regional al Africii de Vest, pentru a-l reinstala pe președintele destituit Mohamed Bazoum și s-ar putea confrunta cu o posibilă intervenție militară, scrie Reuters.

Șefii apărării Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au elaborat săptămâna trecută un plan pentru o posibilă utilizare a forței pentru a inversa lovitura de stat din 26 iulie, inclusiv cum și când să desfășoare forțe, ridicând spectrul unui nou conflict într-o regiune deja destabilizată.

Blocul nu divulgă detalii și, oricum, va cere aprobarea șefilor statelor membre înainte de a interveni, dar diferite opțiuni – militare și de altă natură – pot fi disponibile, deși toate prezintă riscuri.

Invazie terestră

ECOWAS a trimis trupe în zone cu probleme înainte, dar niciodată în Niger și rareori într-o regiune atât de divizată.

Analiștii de securitate spun că detaliile unei operațiuni militare ar putea dura săptămâni și că o invazie implică un risc uriaș, inclusiv să fii prins într-un conflict prelungit și destabilizarea Nigerului și a regiunii în continuare.

Liderul loviturii de stat, generalul Abdourahamane Tiani, a servit ca comandant de batalion pentru forțele de menținere a păcii ECOWAS în Coasta de Fildeș, după o încetare a focului între guvern și forțele rebele în 2003, așa că știe ce implică misiunile de intervenție.

„Dacă nu acționează, va fi o problemă majoră de credibilitate. Au stabilit o linie roșie”, a declarat Djiby Sow, cercetător senior la Institutul pentru Studii de Securitate din Dakar.

Președintele nigerian Bola Tinubu a spus guvernului său să pregătească un plan, inclusiv desfășurarea personalului militar. Senegalul a mai spus că ar putea trimite trupe. Dar liderii puciului din Guineea, Burkina Faso și Mali și-au exprimat sprijinul pentru junta din Niger, iar alte țări au propriile provocări de securitate.

Intervenția forțelor speciale

Această opțiune ar implica o forță la sol mai mică, care ar fi mai rapid de asamblat. Probabil că s-ar concentra pe confiscarea site-urilor cheie de securitate și administrative, salvarea Bazoum din arest la domiciliu și restabilirea guvernului său, a declarat Ikemesit Effiong, cercetător senior la consultanța SBM Intelligence din Nigeria. 

ECOWAS ar putea căuta sprijin de la forțele americane și franceze din Niger.

„Cronologia ar fi mai scurtă și capacitatea există deja în regiune. O operațiune de acest fel ar fi mai realistă”, a spus Effiong.

Riscurile sunt mari, totuși. Trupele străine care păzesc locurile din centrul capitalei Niamey ar putea declanșa violențe într-un oraș în care sute de oameni au ieșit în stradă în sprijinul loviturii de stat – și împotriva ingerinței străine.

Contra-lovitură de stat

Nigerul este o țară imensă, diversă din punct de vedere etnic, iar Bazoum a câștigat alegerile din 2021 cu 56% din voturi. Nu este încă clar cât de mult sprijin le vor oferi diverse grupuri noilor lideri.

Analiștii și diplomații de securitate au observat, de asemenea, diviziuni aparente între forțele armate din Niger, care s-ar putea să nu fie toate unite în spatele loviturii de stat.

Puterile regionale ar putea exploata asta.

„Singurul scenariu fezabil din punct de vedere operațional pe care mi-l pot imagina… ar fi sub forma unui sprijin mai limitat pentru o „contra-lovitură de stat” din partea forțelor nigeriene”, a declarat Peter Pham, membru al think tank-ului Consiliului Atlantic și fost trimis special al SUA în Sahel. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.