8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Casa Albă avertizează despre acumularea de trupe sârbe „fără precedent” la granița cu Kosovo

Casa Albă a declarat că există o acumulare „fără precedent” de trupe și blindate sârbe de-a lungul graniței cu Kosovo și a cerut Belgradului să le retragă imediat.

Forța de menținere a păcii NATO din Kosovo, Kfor, a fost întărită cu trupe britanice, iar administrația Biden a declarat că se consultă cu aliații pentru a se asigura că postura lui Kfor „se potrivește cu amenințarea”.

„Monitorizăm o mare desfășurare militară sârbă de-a lungul graniței cu Kosovo, care include o organizare fără precedent de artilerie sârbă avansată, tancuri și unități de infanterie mecanizată”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby.

„Aceasta este o evoluţie foarte destabilizatoare care a avut loc în ultima săptămână şi facem apel la Serbia să îşi retragă forţele de la graniţă şi să reducă tensiunile”, a declarat el.

Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, l-a sunat pe premierul kosovar, Albin Kurti, pentru a discuta despre escaladarea situaţiei, iar secretarul de stat, Antony Blinken, a vorbit cu preşedintele sârb, Aleksandar Vučić şi a cerut o „de-escaladare imediată” şi revenirea la termenii acordului  anterior de normalizare a relaţiilor cu Kosovo.

Avertismentele SUA vin la sfârşitul unei săptămâni de tensiuni majore, începând cu o ambuscadă a paramilitarilor sârbi bine înarmaţi care a vizat o patrulă de poliţie kosovară, în urma căreia un poliţist a fost ucis. Trei sârbi înarmaţi au fost ucişi în confruntarea care a urmat, lângă satul Banjskë.

Grupul armat era condus de Milan Radoičić, viceliderul Listei Sârbe, un partid susţinut de Belgrad, care reprezintă minoritatea sârbă din nordul Kosovo. Prin intermediul unui avocat, Radoičić a spus că este responsabil pentru schimbul de focuri cu poliţia kosovară, dar nu a explicat sursa armelor moderne pe care paramilitarii sârbi le deţineau.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.