18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Cazul micuțului Emile. La 9 luni de la dispariție, rămăşitele lui au fost descoperite în același loc unde a mai fost căutat

O descoperire tragică a zguduit un mic sat din Alpii francezi: o parte din osemintele lui Emile Soleil, un băiețel de doi ani și jumătate dispărut în urmă cu nouă luni, au fost găsite de o localnică în zona în care fusese deja căutat intens.

Emile a dispărut pe 2 septembrie 2023 din curtea casei sale din satul Saint-Jean-d’Aulps.

O operațiune amplă de căutare a fost declanșată, implicând sute de voluntari, polițiști și echipe de salvare, dar băiețelul nu a fost găsit.

Anchetatorii trebuie să afle acum dacă moartea lui Emile Soleil a fost un accident sau dacă a fost victima unei crime, relatează BBC şi BFMTV.

Dispariţia inexplicabilă a micului Emile în Haut-Vernet a şocat Franţa în iulie anul trecut. La sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 30 martie, rămăşiţele sale au fost găsite la circa un kilometru distanţă de casa bunicilor unde fusese lăsat.

Un comunicat al procurorilor locali nu a precizat ce oase au fost găsite, dar presa franceză a scris că este vorba despre craniul lui Emile şi de câţiva dinţi. Echipele de criminalişti caută acum restul corpului său.

Dispariția micuțului Emile

Emile fusese lăsat de părinţi la casa de vacanţă a bunicilor săi din cătunul alpin de pe versanţii masivului Massif des Trois-Evêchés. Doar 130 de persoane locuiesc în Haut-Vernet, la o altitudine de 1.200 de metri, iar părinţii săi nu se aflau acolo când a dispărut.

Copilul, care purta un tricou galben şi pantaloni scurţi albi, a fost văzut ultima dată la 8 iulie, la ora locală 17:15, de către doi vecini care l-au văzut mergând singur pe singura stradă din sat, dar care au spus apoi că „l-au pierdut din vedere”.

Poliţia a fost alertată de bunica sa la scurt timp după aceea. Bunicii săi au cerut ajutor după ce au observat că a dispărut în timp ce îl lăsaseră să se joace în grădina lor. Sute de persoane s-au alăturat poliţiei cu câini de urmărire în ziua următoare, iar doi judecători de instrucţie au fost numiţi rapid în acest caz, care era deja un subiect naţional important.

Dispariţia lui Emile s-a transformat în scurt timp într-o anchetă penală pentru o posibilă răpire, deşi detectivii nu aveau alte indicii cu privire la ceea ce se întâmplase.

Părinţii băiatului, care sunt catolici fervenţi, au spus că se tem de ce este mai rău, dar au declarat pentru un site creştin că încă mai speră la un miracol.

Mama lui Emile a făcut un apel public în noiembrie, marcând ceea ce ar fi fost a treia aniversare a lui Emile. Dacă era încă în viaţă, ea a cerut întoarcerea sa în siguranţă, iar dacă era mort, a cerut să-i fie înmânat trupul pentru a fi înmormântat.

Joia trecută, anchetatorii s-au întors în Haut-Vernet, convocând 17 persoane, printre care membri ai familiei lui Emile, vecini şi martori, pentru a reconstitui ultimele apariţii ale băiatului.

Apoi, sâmbătă, o femeie a găsit oasele într-o zonă despre care poliţia a spus că a fost cercetată de mai multe ori de locuitorii din zonă, de poliţie şi de elicoptere cu camere termice.

Poliţia investighează acum de ce craniul micuţului nu a fost detectat mai devreme

Criminaliştii au anunţat duminică că ADN-ul se potriveşte cu cel al lui Emile. „Ne temeram de această veste sfâşietoare, a venit momentul pentru doliu, reculegere şi rugăciune”, au declarat părinţii copilului într-un comunicat.

Poliţia investighează acum de ce craniul micuţului nu a fost detectat mai devreme. O femeie din localitate ar fi făcut descoperirea în timp ce se plimba într-o zonă abruptă şi împădurită, greu accesibilă. Ea a găsit craniul, l-a luat şi l-a predat jandarmilor locali. O sursă din poliţie a declarat pentru ziarul Le Figaro că procurorii sunt frustraţi de faptul că femeia a ridicat craniul: „Ar fi fost mai bine dacă nu ar fi atins nimic”.

Marie-Laure Pezant, o purtătoare de cuvânt a jandarmeriei, a declarat pentru televiziunea franceză că s-ar putea ca oasele să fi fost lăsate acolo de o persoană sau chiar de un animal sau s-ar putea să fi fost deplasate de schimbarea condiţiilor meteorologice.

În egală măsură, poliţia nu exclude posibilitatea ca rămăşiţele sale să nu fi fost observate în timpul căutărilor din vara anului trecut din cauza vegetaţiei dense din acea perioadă.

„Este acolo locul unde a dispărut? Este acolo locul unde şi-a dat ultima suflare? Nimeni nu ştie”, a declarat primarul localităţii, François Balique.

Câini special antrenaţi au căutat în zonă pentru a găsi mai multe rămăşiţe ale copilului, iar zeci de poliţişti păzesc locul pentru a preveni ca o potenţială scenă a crimei să fie contaminată în vreun fel de excursionişti. „Căutăm orice urmă şi orice indiciu”, a declarat luni comandantul poliţiei Pierre-Yves Bardy, adăugând că cercetările vor continua atât timp cât va fi necesar.

Martori și suspiciuni

În ultimele nouă luni, micul cătun Haut-Vernet şi cei 130 de locuitori ai săi au fost cufundaţi într-o atmosferă cu totul specială, în care şocul pierderii unui copil a făcut repede loc suspiciunilor şi tensiunilor.

În ziua în care a dispărut, doi martori l-au zărit pe Émile, cu puţin timp înainte ca bunicii săi să dea alarma. De ce nu au acţionat? În cătun sunt doar vreo cincisprezece case. Aici domneşte o atmosferă de piaţă sătească. Copiii obişnuiesc să se joace împreună pe strada din acest loc izolat, unde orice ameninţare exterioară ar fi fost imediat semnalată.

Unul dintre martori susţine că Émile a mers până în inima satului, unde se afla o căsuţă în copac pe care băieţelul o construise împreună cu mătuşile şi unchii săi şi de care era fascinat. Potrivit celui de-al doilea martor, nu avea de ce să se îngrijoreze, deoarece „bunicul tăia lemne la aproximativ zece metri de copil”.

Toate ipotezele luate în calcul

Anchetatorii au luat în calcul toate ipotezele: un agresor sexual, un accident de maşină sau de tractor… Într-o regiune muntoasă, a apărut şi posibilitatea răpirii de către o pasăre, dar aceasta a fost rapid exclusă, deoarece vulturii aurii, de exemplu, nu pot ridica greutatea unui copil de această vârstă.

Toate privirile s-au îndreptat rapid spre sat. În zilele care au urmat dispariţiei lui Émile, jandarmii au început să intervieveze sătenii. Unii au fost audiaţi de mai multe ori. Declaraţiile lor au fost verificate încrucişat, iar atmosfera a devenit tensionată. „Sunt mulţi oameni care, nu ştim de ce, spun lucruri când nu au nimic de spus. Nu trebuie să dai vina pe vecinul tău. Mulţi oameni au fost denunţaţi, a fost ca în timpul războiului”, a declarat pentru BFM un locuitor al satului.

În toată această enigmă, tăcerea familiei lui Émile a ridicat semne de întrebare. Părinţii băieţelului nu se aflau în Le Vernet pe 8 iulie: ei erau în La Bouilladisse, în apropiere de Marsilia. Abia două zile mai târziu, mama sa a făcut o declaraţie pe Facebook. Ea nu a făcut un apel la martori, ci a publicat un apel la rugăciune. Fiind catolici devotaţi, părinţii lui Émile nu au comunicat cu presa şi au devenit subiectul a tot felul de zvonuri. Unii i-au considerat chiar suspecţi.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.