22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Cazurile de febră dengue au explodat în Europa. Creșterea bruscă de cazuri este determinată de schimbările climatice

Cazurile de febră dengue sunt în creștere în Europa, cauzate de schimbările climatice și de răspândirea țânțarilor, a avertizat agenția UE pentru boli.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a constatat că au existat 130 de cazuri de dengue la nivel local în UE/SEE anul trecut, comparativ cu doar 71 în perioada de zece ani dintre 2010 și 2021.

Simptomele febrei dengue includ febră mare, dureri de cap, dureri de corp, greață și erupții cutanate.

Au existat, de asemenea, 713 cazuri la nivel local de virusul West Nile și 67 de decese, în nouă țări UE în 2023, inclusiv în multe regiuni în care infecțiile nu au mai fost observate până acum.

Creșterea bruscă este determinată de schimbările climatice, care au creat condiții de mediu favorabile creșterii populațiilor de țânțari care poartă acești agenți patogeni în Europa.

Un caz dobândit local de virus West Nile a fost detectat în Sevilla, Spania, încă de la începutul lunii martie a acestui an.

„Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”, a spus Andrea Ammon, directorul ECDC.

„Măsurile de protecție personală combinate cu măsurile de control al vectorilor, detectarea timpurie a cazurilor, supravegherea în timp util, cercetările ulterioare și activitățile de conștientizare sunt esențiale în acele zone din Europa cele mai expuse riscului”, a adăugat Ammon.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.