Ce este o superlună? Când se vede prima din cele două superluni din august

0
127

Pe 1 august, cei care privesc cerul vor putea vedea superluna – un fenomen în care luna apare puțin mai mare și mai strălucitoare decât o lună plină obișnuită.

O superlună apare atunci când orbita lunii pline o aduce în cea mai apropiată apropiere de Pământ, cunoscută sub numele de perigeu. Pe 1 august, Luna se va afla la doar 357.530 de kilometri de suprafața Pământului. 

În timpul acestei alinieri cerești, luna pare mai mare și mai strălucitoare decât de obicei, aruncând o strălucire eterică pe Pământ. În timp ce numele tehnic al acestui eveniment este perigee-syzygy, termenul „superlună” a câștigat popularitate datorită descrierii sale captivante.

Orbita eliptică a Lunii face ca distanța sa față de Pământ să varieze pe parcursul ciclului lunar. Când Luna își atinge perigeul, este cu aproximativ 48.280 km mai aproape de planeta noastră, comparativ cu cel mai îndepărtat punct al său, cunoscut sub numele de apogeu. Această apropiere face ca luna să pară cu 14% mai mare și cu până la 30% mai strălucitoare decât o lună plină în obișnuită.

Prima superlună a anului a avut loc în iulie, în timp ce a patra și ultima superlună din 2023 va avea loc în septembrie. Ultima dată când august a fost martor la două superluni pline a fost în 2018. Următoarea va avea loc în 2037.

În București, Superluna Sturion va apărea la orizont la 21:31 și va apune la 12:11 a doua zi, conform informațiilor oferite de In the Sky.

Înțelegerea fazelor lunii

Există opt faze ale ciclului lunii, care se repetă la fiecare 29,5 zile.

Fazele sunt: ​​lună nouă, semiluna în creștere, primul sfert, gibos în creștere, lună plină, gibos în scădere, al treilea sfert și semiluna în scădere.

Luna reflectă lumina soarelui și atunci când lumina soarelui se reflectă în partea îndepărtată a lunii, se numește lună nouă.

Când lumina soarelui se reflectă în partea apropiată a lunii, este cunoscută sub numele de lună plină. Într-un an, există de obicei trei până la patru superluni.

Anul acesta, când Luna este aproape de Pământ, vor exista patru superluni la rând, potrivit EarthSky, un site de știri științifice:

  • 2-3 iulie: 361.934 km distanță
  • 1 august: 357.530 km distanță
  • 30-31 august: 357.344 km distanță
  • 28-29 septembrie: 361.552 km distanță

Superlună de la sfârșitul lunii august va fi cea mai apropiată din an și este, de asemenea, o lună albastră – a doua lună plină dintr-o lună calendaristică.

Ce cauzează o superlună?

Termenul „superlună” a fost inventat în 1979 de astrologul Richard Nolle pentru a se referi la punctul în care Luna plină se află în cel mai apropiat punct al orbitei sale în jurul Pământului.

Orbita Lunii este eliptică, deoarece urmează un curs oval în jurul Pământului, ceea ce înseamnă că este mai aproape și mai departe de Pământ în momente diferite.

Superluna de pe 1 august se va afla la aproximativ 357.530 km de Pământ.

Pe întreaga sa orbită, distanța Lunii față de planeta noastră variază între aproximativ 360.000 km și 400.000 km, potrivit NASA.

Un apogeu se referă la cel mai îndepărtat punct de pe orbita Lunii în jurul Pământului, care se află în medie la aproximativ 405.500 km  de Pământ.

Un perigeu se referă la cel mai apropiat punct din elipsa lunii, care se află în medie la aproximativ 363.300 km de Pământ.

O superlună perigeu poate apărea cu 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât o microlună, ceea ce apare atunci când luna plină coincide cu apogeul.

O superlună pare mai strălucitoare deoarece, pe măsură ce este mai aproape, mai multă lumină a soarelui se reflectă de pe suprafața lunii și ajunge pe Pământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.