22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Ce se întâmplă dacă ești prea de extremă dreapta pentru extrema dreaptă? Ești renegat chiar de extrema drepta

Un deputat german de dreapta a făcut comentarii considerate atât de nepotrivite în afara curentului principal al discursului politic acceptabil, încât partidul său a fost renegat de liderii aliați de extremă dreapta, rupând o coaliție majoră în Parlamentul European.

Maximilian Krah, de la partidul Alternative for Deutschland (AfD), a declarat unui ziar italian că nu îi vede pe toți membrii unui grup paramilitar nazist notoriu automat drept criminali.

El a susținut că unii din SS, al căror rol principal era să păzească lagărele de concentrare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, erau de fapt doar fermieri.

„Înainte de a declara pe cineva infractor, vreau să știu ce a făcut. Printre cei 900.000 de SS au fost și mulți fermieri: cu siguranță era un procent mare de criminali, dar nu toți erau. Nu voi spune niciodată că oricine purta o uniformă SS a fost automat un criminal”, a declarat Krah pentru La Repubblica weekendul trecut .

De atunci, AfD i-a interzis lui Krah, în vârstă de 47 de ani, principalul lor candidat la alegerile europene de luna viitoare, să facă apariții publice.

Experții spun că remarcile sale au provocat, de asemenea, reverberații în extrema dreaptă a Europei, aruncând o lumină asupra modului în care partidele de extremă dreapta de pe continent se consideră pe sine și asociațiile lor.

Măsuri de austeritate

După ce interviul lui Krah a fost publicat sâmbătă, partidul său l-a suspendat miercuri și a spus că și-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru acțiunile sale și a fost de acord să demisioneze din consiliul executiv federal cu efect imediat.

Într-o declarație usturătoare, AfD l-a acuzat pe Krah că a provocat „daune masive partidului în actuala campanie electorală”.

Nu este imediat clar dacă Krah rămâne principalul candidat oficial al AfD pentru viitoarele alegeri europene.

Lorenz Blumenthaler, analist politic la Fundația Amadeu Antonio din Berlin – care conduce proiecte educaționale și cercetează extremismul de dreapta, rasismul și antisemitismul – a declarat pentru CNN că AfD ia astfel de măsuri doar în anumite circumstanțe.

„Singurul moment în care există această linie roșie este atunci când simt că le afectează rezultatul votului. Și acesta este singurul moment în care vor acționa sau dacă se tem că va schimba practic modul în care forțele de securitate germane îi percep ca AfD.”

Blumenthaler a adăugat că mustrarea lui Krah atât de aproape de alegeri majore este un pas destul de drastic din punct de vedere politic.

„Te delegitimizează ca partid politic și te rănește mult mai mult decât să alergi cu un câine leneș (sau cu un candidat mort)”, a spus el pentru CNN.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.