26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

Cei mai ciudați europarlamentari care se îndreaptă către Parlamentul European. Da, Șoșoacă este și ea pe lista noastră

Am selectat cu atenție și îngrijorare un grup obscur de europarlamentari din mai multe țări care își vor reprezenta țările în una dintre cele mai importante instituții din Europa: Parlamentul European.

Ați ghicit, Șoșoacă este și ea pe listă.

Aceștia sunt cei mai sălbatici, nebunii sau de-a dreptul ciudați deputați europeni aleși weekendul trecut. Și dacă și-ar uni forțele, ar îndeplini toate criteriile pentru a-și forma propria grupare.

Lista celor mai ciudați europarlamentari:

Fidias Panayiotou — YouTuber 

De la YouTube la marele ecran. Tânărul influencer în vârstă de 25 de ani din spatele unor astfel de videoclipuri virale pe YouTube precum „Am stat 4 zile la rând” a candidat pentru Parlament și s-a clasat pe locul al treilea în Cipru.

Are 2,1 milioane de abonați pe platforma de partajare a videoclipurilor și a strâns 1 milion de vizualizări pentru videoclipul său intitulat „L-am forțat pe Elon Musk să mă îmbrățișeze” și 5 milioane pentru unul numit „Am locuit în aeroport 7 zile gratis”.

Dacă îl vedeți pe aeroportul din Bruxelles, va fi pentru că se îndreaptă spre Parlamentul European, unde va fi europarlamentar independent și a spus că vrea să-și creeze propriul partid. El a postat pe vlog despre detaliile intime ale despărțirii sale,  dar va fi la fel de dureros de transparent când vine vorba de întâlnirile în lobby?

Ilaria Salis — Antifa 

Profesorul italian și activistul antifascist în vârstă de 39 de ani este acuzat de tentativă de omor, după ce ar fi atacat oameni la un eveniment de extremă dreaptă din Budapesta.

Închisă în Ungaria, cazul ei a provocat un incident diplomatic când a apărut într-o sală de judecată cu brațele și picioarele încătușate.

În aprilie, Alianța Verzilor (AVS) a anunțat că o va adăuga pe lista lor pentru alegerile europene — ideea fiind că, dacă ar câștiga un loc, Salis ar beneficia de imunitate parlamentară și, teoretic, va fi eliberată. Ea a fost aleasă și acum este protejată de imunitate. 

Petras Gražulis — Pus sub acuzare și va fi urmărit penal

Bătrânul de 65 de ani a fost ales din partea Uniunii Poporului și Justiției din Lituania – deși rezultatele țării nu erau încă definitive la momentul publicării.

Gražulis a fost pus sub acuzare anul trecut în parlamentul lituanian, după ce a votat în numele unui alt parlamentar care nu a fost prezent.

I s-a interzis timp de 10 ani să candideze pentru o funcție – dar se pare că acest lucru nu se aplică alegerilor UE. Gražulis se confruntă, de asemenea, cu acuzare penală pentru remarci homofobe. Radiodifuzorul de stat LRT l-a descris drept „unul dintre cei mai colorați politicieni din Lituania care și-a construit reputația cu cascadorii împotriva drepturilor LGBTQI”.

Grzegorz Braun – Distrugătorul simbolurilor religioase

Membru al partidului de extremă dreaptă Confederație, are o înclinație pentru distrugerea simbolurilor religioase. El s-a referit la evreii polonezi drept „dușmanii Poloniei” și anul trecut a vandalizat un brad de Crăciun împodobit cu globuri ce purtau steagurile UE și Ucrainei. 

Roberto Vannacci — Generalul

Fostul ofițer din armata italiană a devenit celebru atunci când a scris un bestseller intitulat „Lumea pe dos”, în care a făcut remarci controversate despre femei, homosexualitate și imigrație.

După ce a fost pus sub investigație disciplinară de către ministrul Apărării Guido Crosetto, Vannacci a devenit o față cunoscută în talk-show-urile TV italiene, unde s-a referit în mod repetat la Benito Mussolini drept „un om de stat”.

Partidul de extremă dreapta Liga l-a plasat în fruntea listei în două dintre cele cinci circumscripții regionale ale țării. Există chiar zvonuri că el este gata să-l provoace pe Matteo Salvini – cunoscut drept „căpitanul” – pentru conducerea partidului. În Italia circulă o vorbă: un general nu primește ordine de la un căpitan.

Diana Șoșoacă – politicianul român favorit al Rusiei

În 2021, mass-media de stat rusă Sputnik a numit-o pe Șoșoacă politicianul anului în România. Acum vine la Bruxelles.

Anti-vaxxerul a câștigat un loc în Senatul României pe biletul Alianței de dreapta pentru Uniunea Românilor, dar de atunci a fost exclus din acel partid și s-a alăturat unuia considerat și mai radical: SOS România.

Șoșoacă a fost criticată pentru vizitele sale la ambasada Rusiei și pentru că a apărat o întoarcere la o „Românie Mare”, al cărei teritoriu ar acoperi și părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Un proiect de lege din 2023 pe care l-a depus pentru a revendica suveranitatea asupra unor părți ale Ucrainei a adus-o pe lista de sancțiuni a țării .

Milan Mazurek — Rasist zâmbitor

Slovacul de extremă-dreapta în vârstă de 30 de ani este al doilea europarlamentar pe lista Partidului Republicii (celălalt europarlamentar al acestuia, Milan Uhrík, este prea extrem pentru grupul Identity & Democracy).

Mazurek cu capul ras a fost condamnat pentru că a făcut remarci rasiste despre romi, iar un fost coleg de școală l-a citat pe Mazurek spunând că Holocaustul a fost o înșelătorie, că a zâmbit când a vizitat lagărul de exterminare de la Auschwitz și că obișnuia să bată romi în tinerețe. 

Petr Bystron   — propagandist al lui Putin? 

Numărul doi pe lista Alternativă pentru Germania a scăpat până acum de soarta candidatului principal Maximilian Krah, care a fost exclus din partid.

Asta în ciuda faptului că Bystron a fost, de asemenea, subiectul raidurilor poliției și este investigat pentru că a fost în spatele unei operațiuni de propagandă pro-rusă centrată în jurul unui mijloc media numit Vocea Europei.

Bystron este acuzat că a acceptat 20.000 de euro de la postul Voice of Europe, legat de Viktor Medvedchuk.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.