26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

China și Belarus organizează exerciții comune lângă granița poloneză înainte de summitul NATO

Trupele chineze și bieloruse au început luni exerciții militare comune în apropierea orașului belarus Brest, la cinci kilometri de granița cu Polonia. Manevrele, cu numele de cod Eagle Assault, vor dura 11 zile până pe 19 iulie.

„Ca parte a exercițiilor antiteroriste, personalul militar din ambele țări va rezolva problemele de aterizare pe timp de noapte, depășirea obstacolelor de apă și desfășurarea operațiunilor în [cadramente urbane]”, a declarat Ministerul Apărării din Belarus pe Telegram.

Postarea a fost urmată de altele care arătau pregătirea forțelor armate.

„Gruparea NATO de la granița cu Belarus este în creștere rapidă, ceea ce duce la o creștere a tensiunii în regiune”,a afirmat o altă postare care a avertizat despre o „reacție dură” în cazul în care cineva „trece granițele cu Belarus”.

Exercițiile sunt un răspuns la „politica externă agresivă a Occidentului față de Belarus” și la „provocarea ucraineană”, a declarat Vladimir Kupriyanyuk, șeful adjunct al Statului Major al forțelor armate din Belarus,  la un briefing de presă de vineri.

Belarus a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei după invazia sa din 2022 a Ucrainei, oferind sprijin logistic și baze aeriene, dar nu trupe care să se alăture luptei.

Exercițiile încep în ajunul summitului NATO din 9-11 iulie de la Washington. Reuniunea se va concentra pe ajutorul acordat Ucrainei, producția de apărare și obiectivele bugetare pentru apărare.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat săptămâna trecută că Polonia și Lituania vor ridica problema protecției frontierei la summit.

„Există un război hibrid în desfășurare la granița Polonia-Belarus, precum și la granițele cu Letonia, Lituania și Estonia”, a spus Kosiniak-Kamysz.

Belarus a devenit pe 4 iulie al 10-lea membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai, o grupare promovată de Beijing și Moscova ca o contrapondere a influenței occidentale. Iran, Pakistan și India sunt, de asemenea, membri.

Belarus și Rusia au practicat anterior desfășurarea de arme nucleare și au organizat exerciții militare împreună.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.