35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Cine sunt ”băieții răi” ai summitului G20 acum? Xi și Putin au rămas acasă

Liderii mondiali se adună la summitul G20 sâmbătă dimineață, iar zâmbetele pot fi mai ciudate decât de obicei. 

În timp ce Xi Jinping din China și Vladimir Putin din Rusia nu vor fi acolo, o listă B de oameni puternici cu propriile lor recorduri blestemate în domeniul drepturilor omului va fi gata să-i facă de rușine pe liderii democrației occidentale cu niște strângeri de mână dure și rânjet fix, scrie Politico.

Unii dintre acești băieți răi internaționali au jucat, de asemenea, un rol din ce în ce mai asertiv în negocierile privind războiul din Ucraina – intervenții salutate de guvernul ucrainean. Oricât de neplăcute ar fi demersurile lor interne, asta înseamnă că nu pot fi ignorate.

Mohammed bin Salman

Luați-l pe Mohammed bin Salman din Arabia Saudită. Potrivit informațiilor americane, el a aprobat uciderea înfiorătoare a jurnalistului Jamal Khashoggi. Dar luna trecută, el a găzduit o întâlnire multinațională la Jeddah cu scopul de a demara discuțiile de pace. De asemenea, el va efectua după G20 o vizită de stat în India.

Recep Tayyip Erdogan

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a închis mii de oponenți politici și a înăbușit libertatea presei, s-a întâlnit cu Putin chiar în această săptămână în efortul de a debloca transporturile de cereale prin Marea Roșie. 

Dar, în general, diplomații occidentali nu se scuză cu privire la interacțiunea cu băieții răi ai G20 – reflectând o conștientizare tot mai mare în capitalele occidentale că bătălia pentru a câștiga aliați în războiul din Ucraina nu funcționează și are nevoie de acceptarea țărilor dincolo de capitalele bogate ale Europei și America de Nord.

„Nu sunt aici pentru a emite tabele de punctaj”, a spus consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, când a fost întrebat săptămâna aceasta dacă președintele Biden transmitea îngrijorări SUA cu privire la situația lui Narendra Modi în privința libertăților religioase și a presei în timpul multiplelor sale întâlniri cu liderul indian. 

Un oficial european implicat în pregătiri a lăudat India pentru munca depusă în culise, în încercarea de a obține un consens asupra unui acord, mai degrabă decât a stabili poziții diferite.  

„Dacă reușesc, arată că G20 are un viitor”, a spus oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul să vorbească deschis din cauza naturii sensibile a chestiunii. 

Ucraina a rămas problema cea mai dezbinătoare

Ucraina a rămas problema cea mai dezbinătoare pentru diplomații G20 care încearcă să elaboreze un comunicat la summit, negocierile continuând până vineri noaptea târziu.

Țările G7 – și UE – cer ca principiile consacrate în Carta ONU privind integritatea teritorială și suveranitatea națională să fie reflectate într-o singură voce.

De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz aterizează la Delhi, exact când cifrele economice au arătat că producția industrială a ”motorului” Europei a scăzut din nou în iulie. 

China se luptă cu o economie care încetinește și cu o criză imobiliară. Dar țări precum India sunt martorii unui tip de niveluri de creștere accelerată.

Trei oficiali occidentali cu legături directe despre pregătirile summit-ului au declarat că Brazilia și Africa de Sud, în special, joacă un rol cheie în culise, în coordonare cu India, pentru a obține un consens asupra unei declarații finale la summit. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.