12.4 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Comisia Europeană dă 200 de milioane de euro pădurarilor din țara noastră pentru a lăsa copacii în picioare

Comisia Europeană a aprobat joi o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro care permite țării noastre să plătească pădurarii pentru a lăsa copacii în picioare.

În cadrul schemei, care se va desfășura până în 2027, pădurarii vor primi compensații atunci când nu sunt împiedicați să taie copaci din motive de mediu.

„Schema are ca scop stoparea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei, adăugând că a considerat că „schema este necesară și adecvată pentru a sprijini dezvoltarea sectorului forestier”.

Anunțul vine în momentul în care România este sub presiunea UE pentru a reprima exploatarea forestieră ilegală, o problemă cu care ne luptăm de ani de zile.

În 2020, Comisia a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva țării noastre pentru că nu a protejat pădurile prin proiectul Natura 2000 și nu a oprit tăierea ilegală a copacilor.

Autoritățile au pus în aplicare măsuri de combatere a tăierilor ilegale, inclusiv un sistem obligatoriu de urmărire și o instituție special dedicată pentru a urmări crima organizată legată de exploatarea forestieră.

Dar grupurile ecologiste susțin că aceste măsuri nu au fost suficient de eficiente și spun că tăierea ilegală încă se întâmplă în pădurile vechi, protejate, care acționează ca niște absorbante valoroase de carbon.

În mai, un grup de deputați europeni s-a deplasat în România într-o misiune de constatare a faptelor pentru a evalua progresul țării în abordarea exploatării forestiere ilegale. Raportul lor final este așteptat în lunile următoare.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.