22.8 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Consilierul lui Netanyahu: Planul de încetare a focului al lui Biden în Gaza „nu este o afacere bună”, dar Israelul îl acceptă

Israelul a fost de acord cu principalele prevederi ale planului de încetare a focului al președintelui american Joe Biden în Fâșia Gaza, a declarat Ofir Falk, consilier pentru politică externă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru Sunday Times.

„Sunt multe detalii de rezolvat, inclusiv faptul că nu va exista o încetare permanentă a focului până când toate obiectivele noastre nu vor fi atinse”, a spus Falk.

Consilierul a subliniat că Israelul nu respinge acordul.

Vorbind despre planul lui Biden, Falk l-a numit „înțelegerea la care am convenit”.

„Nu este o afacere bună, dar ne dorim cu adevărat ca toți ostaticii să fie eliberați”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, condițiile Israelului pentru o încetare completă a focului nu s-au schimbat: eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca „organizație teroristă responsabilă de genocid”.

Președintele american Joe Biden a prezentat un plan pentru încetarea focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni pe 31 mai.

Se spune că planul se bazează pe o nouă propunere israeliană și are trei etape.

Hamas a salutat provizoriu planul lui Biden. La rândul lor, doi membri de extremă dreaptă ai guvernului israelian – ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich și ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir – au amenințat că vor demisiona din funcțiile lor și că vor prăbuși coaliția de guvernământ dacă prim-ministrul Benjamin Netanyahu este de acord cu acordul.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a susținut planul lui Biden. Netanyahu însuși a insistat că nu va exista un armistițiu permanent fără eliberarea tuturor ostaticilor și distrugerea capacităților militare și politice ale Hamas.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.