19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat rezoluția de încetare a focului în Gaza. Ce urmează?

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat luni o rezoluție a SUA pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor din Gaza, votând cu 14 la 0, iar Rusia abținându-se, în favoarea măsurii.

Rezoluția marchează cea mai recentă tactică de presiune internațională pentru a convinge Hamas și Israel să cadă de acord asupra unei căi de încheiere a luptei, scrie Politico.

Propunerea din rezoluție se potrivește cu acordul în trei faze pe care l-a anunțat președintele Joe Biden la 31 mai.

Măsura cere Hamas să accepte acordul.

Israelul a fost de acord anterior cu pactul – deși a pus și condiții în jurul momentului în care acesta poate fi instituit, spunând că nu va fi de acord cu o încetare permanentă a focului până când nu vor fi îndeplinite anumite condiții, inclusiv distrugerea capacităților militare ale Hamas.„Avem nevoie ca Hamas să fie de acord cu acordul de încetare a focului, iar apoi avem nevoie ca Israelul și Hamas să pună în aplicare acordul fără întârzieri sau condiții”,a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, înainte de vot.

Încetare a focului în trei faze

Propunerea de încetare a focului include trei faze. Prima fază, de șase săptămâni, ar include încetarea completă a focului, eliberarea unor ostatici, schimbul de prizonieri și va permite civililor palestinieni să se întoarcă la casele lor, pe lângă ajutorul umanitar.

Încetarea focului va continua atâta timp cât vor continua negocierile pentru prima fază.

A doua fază include eliberarea tuturor celorlalți ostatici din Gaza și retragerea completă a forțelor israeliene, urmată de a treia fază a unui plan de reconstrucție a Gaza și returnarea rămășițelor oricăror ostatici decedați încă în Gaza.

Rezoluția reiterează, de asemenea, angajamentul pentru o soluție cu două state.

Administrația Biden a simțit presiune asupra sprijinului său pentru Israel, deoarece numeroși oficiali și-au dat demisia din cauza politicii sale în Israel în ultimele luni.

Între timp, progresele privind încetarea focului și acordul privind ostaticii au fost puse în pericol de salvarea dramatică de către Israel a patru ostatici în weekend, care a dus la moartea a sute de palestinieni.

Poate într-un semn al scepticismului administrației Biden ia în considerare și un acord direct cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor americani, a raportat NBC .

Secretarul de stat Antony Blinken a minimizat aceste discuții luni, spunând reporterilor că cel mai eficient mod de a aduce ostaticii americani acasă „este prin propunerea care este pe masă”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.