12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Creșterea prețurilor pentru călătorii nu pare să reducă pofta de călătorie

Boom-ul călătoriilor post-pandemie și prețurile ridicate ale biletelor care vin odată cu acesta nu arată semne de încetinire până anul viitor, în ciuda incertitudinii economice și a economiilor în scădere a gospodăriilor, scrie Reuters.

Companiile aeriene, hotelurile și analiștii spun că sejururile au rămas o prioritate de top în comportamentul consumatorilor.  

Călătoriile internaționale au atins aproximativ 90% din nivelurile pre-pandemie în acest an, potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian. 

„În urma pandemiei, o serie de oameni și-au resetat prioritățile și s-au concentrat pe defalcarea călătoriilor”, a declarat Dan McKone, consultant de strategie LEK Consulting.

Această dorință s-ar putea chiar consolida anul viitor, potrivit companiei de tehnologie de turism Amadeus, al cărei sondaj recent a arătat că 47% dintre respondenți au spus că călătoriile internaționale au fost o categorie de cheltuieli discreționare cu prioritate ridicată pentru 2023 și 2024, comparativ cu 42% care au clasificat-o ca atare, anul precedent. Amadeus a chestionat călători din Marea Britanie, Franța, Statele Unite, Germania și Singapore.

Aceste tendințe au crescut câștigurile trimestriale ale companiilor de turism, operatorii de croazieră precum Royal Caribbean raportând rezultate record în ultimele săptămâni. Operatorii de turism Booking Holdings și Airbnb au declarat că veniturile au crescut cu 27%, respectiv 18%, iar transportatorul aerian Delta și gigantul hotelier Marriott International prognozează un viitor puternic.

În general, cererea globală de pasageri este estimată să crească cu 22% de la an la an în 2023 și cu 6% în 2024, a declarat marți serviciul pentru investitori Moody’s. Prețurile biletelor, care în unele cazuri au crescut cu procente de două cifre de la pandemie, este puțin probabil să scadă.

„Toată lumea stabilește prețuri în funcție de cerere și aceasta este ecuația economică de bază”, a declarat pentru Reuters Jozsef Varadi, CEO al operatorului de transport bugetar Wizz Air. „Suntem într-un mediu cu costuri mari ale intrărilor. Deci, asta pune presiune asupra prețurilor.”

 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.