25.4 C
București
duminică, mai 26, 2024

Cum intenționează Spotify AI să știe ce se întâmplă în capul tău și să găsească calea potrivită pentru asta

Cu aproximativ 100 de milioane de melodii disponibile și peste 600 de milioane de abonați, a ajuta ascultătorii să găsească muzica pe care o vor a devenit o provocare de navigare pentru Spotify.

Suita de instrumente de recomandare a gigantului audio în streaming a crescut de-a lungul anilor: Spotify Home feed , Discover Weekly Blend , Daylist și Made for You Mixes.

Și în ultimii ani au apărut semne că funcționează.

Potrivit datelor publicate de Spotify la Ziua Investitorului din 2022 , descoperirile de artiști noi în fiecare lună pe Spotify au ajuns la 22 de miliarde, în creștere față de 10 miliarde în 2018, „și nu suntem nici pe departe gata”, a declarat compania la acel moment.

În ultimul deceniu sau mai mult, Spotify a investit în AI și, în special, în învățarea automată.

Recent lansat AI DJ poate fi cel mai mare pariu de până acum că tehnologia va permite abonaților să personalizeze mai bine sesiunile de ascultare și să descopere muzică nouă.

DJ-ul AI imită atmosfera radioului

DJ-ul AI imită atmosfera radioului anunțând numele melodiilor și introducerea melodiilor, ceva menit parțial să-i ajute pe ascultători să iasă din zonele lor de confort.

AI DJ combină tehnologia de personalizare, AI generativă și o voce dinamică AI, iar ascultătorii pot apăsa butonul DJ atunci când doresc să audă ceva nou și ceva mai puțin direct derivat din like-urile lor stabilite.

În spatele tonurilor dulci ale unui DJ AI se află oameni, experți în tehnologie și experți în muzică, care își propun să îmbunătățească capacitatea de recomandare a instrumentelor Spotify.

Compania are sute de editori muzicali și experți de pe tot globul. Un purtător de cuvânt al Spotify a spus că instrumentul AI generativ permite experților umani „să-și scaleze cunoștințele înnăscute în moduri nemaivăzute până acum”.  

Cum funcționează

Datele despre un anumit cântec sau artist surprind câteva atribute: anumite caracteristici muzicale și cu ce melodie sau artist a fost asociată de obicei dintre milioanele de sesiuni de ascultare ale căror date le poate accesa algoritmul AI.

Adunarea informațiilor despre cântec este un proces destul de ușor, inclusiv anul lansării, genul și starea de spirit – de la fericit la dance sau melancolic.

De asemenea, sunt identificate diverse atribute muzicale, cum ar fi tempo-ul, cheia și instrumentația. Combinarea acestor date asociate cu milioane de sesiuni de ascultare și preferințele altor utilizatori ajută la generarea de noi recomandări și face posibilă trecerea de la datele agregate la ipotezele individuale ale ascultătorului.

În formula sa cea mai simplă, „Utilizatorii cărora le-a plăcut Y le-a plăcut și Z. Știm că îți place Y, așa că s-ar putea să-ți placă Z”, este modul în care un AI găsește potriviri.

Și Spotify spune că funcționează.

„De la lansarea DJ, am descoperit că atunci când ascultătorii DJ-ului aud comentarii alături de recomandări personale de muzică, sunt mai dispuși să încerce ceva nou (sau să asculte o melodie pe care altfel ar fi omis)”, a spus purtătorul de cuvânt. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.