19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Curajul pompierilor români în stingerea incendiilor de vegetație, lăudat în Grecia: ”Sunt ca nişte maşini”

Curajul pompierilor români care participă la operaţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie din Grecia a fost elogiat de localnici, potrivit The New York Times.

În satul Dadia din nordul Greciei, în care trăiesc câteva sute de oameni şi care se află în proximitatea unui parc naţional ce găzduieşte mai multe exemplare dintr-o specie rară de vulturi, zeci de pompieri din Europa se reunesc în fiecare seară pentru a evalua activitatea depusă în timpul zilei şi pentru a-şi alimenta vehiculele cu apă şi carburant.

Epuizaţi şi cu chipurile acoperite de funingine, ei încearcă să stingă cel mai devastator incendiu de vegetaţie din istoria recentă a Europei, care continuă să avanseze în pădurile virgine de pe dealurile din apropiere.

Aerul poluat din mica piaţă aflată în centrul satului este plin de cenuşă, care se depune încet pe pământ ca un strat de zăpadă. Localnicii se pregătesc adeseori să petreacă încă o noapte încărcată de nelinişte şi lipsită de somn. La sfârşitul zilei, ei deschid cafeneaua din piaţă, trag scaunele pe trotuare şi le oferă pompierilor băuturi şi gustări.

Localnicii din Dadia le sunt profund recunoscători pompierilor străini care muncesc din greu pentru a le salva vieţile, mijloacele de trai şi natura înconjurătoare, luptând împotriva flăcărilor alături de colegii lor eleni.

”Românii sunt ca nişte maşini”

„Românii sunt ca nişte maşini! Nu se tem de nimic – suntem norocoşi că ei se află aici”, a exclamat Dimos Gabranis, născut şi crescut în Dadia, care s-a grăbit să revină în satul natal venind dintr-un oraş apropiat, săptămâna trecută, pentru a ajuta la stingerea flăcărilor.

Pe reţelele de socializare, grecii fac glume despre posibilitatea de a găsi locuinţe şi neveste pentru pompierii europeni veniţi în sat, pentru ca aceştia să nu mai plece niciodată.

Incendiul din Dadia continua să ardă joi, pentru a 13-a zi la rând. O suprafaţă record de peste 80 de hectare a fost distrusă în regiunea Evros după ce acest incendiu s-a declanşat pe 19 august.

Grecia se află în prima linie a ţărilor europene afectate de criza climatică, un fenomen care a generat valuri de căldură excesivă şi incendii devastatoare în vara acestui an, cu o frecvenţă şi la o scară ce rareori au mai fost văzute până acum. Alte ţări cu deschidere la ţărmurile Mării Mediterane, precum Italia, Spania şi Franţa, se confruntă cu provocări similare, în timp ce în celelalte regiuni ale continentului european se produc episoade caniculare şi inundaţii.

Criză de resurse

Combinaţia dintre valuri de căldură, vânturi puternice şi vegetaţie inflamabilă – alcătuită în principal din pini – a făcut ca pădurile Greciei să devină extrem de uscate şi să ardă foarte uşor, copleşindu-i pe pompierii eleni care, potrivit criticilor, nu dispun nici măcar de resursele necesare pentru a stinge incendiile sezoniere obişnuite, cu atât mai puţin pentru a stinge mega-incendiile din acest an.

În regiunea Evros, sute de pompieri şi zeci de aeronave au fost desfăşurate pentru a controla incendiul. Însă aceste eforturi nu au fost suficiente.

Pentru a-şi spori capacitatea de reacţie, Grecia a cerut ajutor din partea Uniunii Europene. Blocul comunitar, prin intermediul unui program special, a trimis aeronave, maşini cu apă şi sute de pompieri din Croaţia, Germania, România, Suedia, Cehia şi Cipru.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.