33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Cutremur în Maroc. Povestea bărbatului care a trebuit să aleagă între a-și salva pariții sau fiul

Tayeb ait Ighenbaz a fost forțat să aleagă dacă să-și salveze fiul de 11 ani sau părinții, când au rămas prinși sub dărâmături după cutremurul din Maroc.

Păstorul de capre dintr-o comunitate mică din Munții Atlas spune că este bântuit de decizia pe care a trebuit să o ia, scrie BBC.

Tayeb se afla vineri seara împreună cu soţia, cei doi copii şi părinţii săi în mica lor casă de piatră când aceasta a fost zguduită de cel mai mare cutremur din ultimii 60 de ani din ţară.

Locuinţa este acum în ruine. Încă se mai poate vedea parţial interiorul clădirii, iar el arată spre dărâmături, spunând: „Acolo au fost”.

„Totul s-a întâmplat atât de repede. Când a avut loc cutremurul, am fugit cu toţii la uşă. Tatăl meu dormea şi am strigat la mama să vină, dar ea a rămas în urmă să-l aştepte”, îşi aminteşte el.

De partea cealaltă a uşii, el şi-a putut vedea doar soţia şi fiica.

Când s-a întors la casa care căzuse, Tayeb şi-a găsit atât fiul, cât şi părinţii săi prinşi sub dărâmături. Putea vedea mâna fiului său ieşind printre dărâmături. A ştiut că trebuie să acţioneze rapid şi s-a îndreptat în direcţia fiului său, Adam, săpând cu disperare printre dărâmături pentru a-l scoate afară.

Părinţii rămăseseră prinşi sub o placă mai mare de piatră. Când s-a întors să-i scoată, era deja prea târziu.

„A trebuit să aleg între părinţii mei şi fiul meu”, spune el cu lacrimi în ochi. „Nu mi-am putut ajuta părinţii, pentru că zidul a căzut peste jumătate din corpurile lor. Este atât de trist. Mi-am văzut părinţii murind”, povesteşte bărbatul.

Arată cu degetul spre petele de pe blugii săi de culoare deschisă, precizând că este sângele părinţilor săi.

Toate hainele sale sunt în casă şi nu a putut să se schimbe de la cutremur.

Familia locuieşte acum cu rudele în corturi improvizate, în apropierea fostei lor case. Tayeb spune că toţi banii lui erau în casă şi că majoritatea caprelor sale au fost ucise.

„Este ca şi cum te-ai naşte din nou într-o viaţă nouă. Fără părinţi, fără casă, fără mâncare, fără haine”, spune el. „Am 50 de ani şi acum trebuie să o iau de la capăt”, adaugă bărbatul.

Încă nu poate să se gândească cum să meargă mai departe, dar îşi aminteşte lecţiile pe care părinţii săi l-au învăţat. „Ei au spus întotdeauna: ai răbdare, munceşte din greu, nu renunţa niciodată”.

În timp ce vorbea cu reporterul BBC, fiul său Adam vine în fugă, îmbrăcat într-un echipament de fotbal Juventus cu numele lui Ronaldo pe spate şi îşi înfăşoară braţele în jurul tatălui său. „Tatăl meu m-a salvat de la moarte”, spune el zâmbind şi uitându-se în sus la el.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.