33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Cutremurul din Maroc a afectat 2,8 milioane de oameni. Aproximativ 60.000 de case au fost avariate

Cutremurul din Maroc a afectat 2.930 de sate din munţii Atlasului Înalt, cu o populaţie totală de 2,8 milioane de locuitori, a declarat vineri ministrul responsabil cu bugetul, scrie Reuters.

Cutremurul cu magnitudinea 6,8 care a avut loc pe 8 septembrie a ucis peste 2.900 de oameni, majoritatea în zone muntoase greu accesibile.

Cel puțin 59.674 de case au fost avariate, dintre care 32% s-au prăbușit total, a declarat ministrul, Faouzi Lekjaa, într-o prezentare în Parlament.

Guvernul de la Rabat va oferi 2.500 de dirhami (244 de dolari) pe lună timp de un an sub formă de ajutor financiar pentru familiile afectate, pe lângă compensaţiile de 140.000 de dirhami plătite pentru locuinţele complet distruse şi cele de 80.000 de dirhami pentru casele avariate parţial, a adăugat ministrul marocan.

Operațiune de reconstrucție

Operaţiunile de reconstrucţie vor trebui să respecte arhitectura originală a locuinţelor din zonele înalte ale Munţilor Atlas, a mai spus oficialul marocan.

Acest seism, cel mai devastator care s-a produs în Maroc după anul 1960, a distrus numeroase cătune cu case tradiţionale construite din cărămizi de chirpici, piatră şi lemn brut, specifice comunităţilor berbere din Munţii Atlas.

În total, Marocul intenţionează să aloce 120 de miliarde de dirhami pentru operaţiunile de reconstrucţie de după cutremur, care includ actualizarea infrastructurilor în următorii cinci ani, a anunţat miercuri Palatul Regal din Rabat.

Regiunile afectate de acest cutremur sunt printre cele mai sărace din Maroc, conţinând multe sate izolate care sunt lipsite de drumuri adecvate şi de servicii publice. 

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.