26.4 C
București
joi, iulie 25, 2024

De ce este Taiwan atât de expus la cutremure și atât de bine pregătit să le reziste?

Taiwan a fost lovit miercuri de cel mai puternic cutremur din ultimii un sfert de secol.

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și alte sute au fost rănite, clădiri și autostrăzi avariate și zeci de muncitori au fost blocați în cariere.

Taiwanul nu este străin de cutremure puternice, dar bilanțul pentru un stat cu  23 de milioane de locuitori al insulei high-tech a fost relativ limitat datorită pregătirii sale excelente pentru cutremur, spun experții.

Iată o privire mai atentă asupra istoriei cutremurelor din Taiwan:

De ce atât de multe cutremure?

Taiwanul se află de-a lungul „Inelului de foc” al Pacificului, linia de falii seismice care înconjoară Oceanul Pacific, unde au loc majoritatea cutremurelor din lume.

Zona este deosebit de vulnerabilă la cutremure din cauza tensiunii acumulate din interacțiunile a două plăci tectonice, Placa Mării Filipine și Placa Eurasiatică, care pot duce la degajări bruște sub formă de cutremure.

Peisajul muntos al regiunii poate mări mișcarea solului, ducând la alunecări de teren.

Mai multe astfel de alunecări de teren s-au produs pe coasta de est a Taiwanului, în apropierea epicentrului cutremurului de miercuri, în apropiere de estul județului Hualien, când resturi care au căzut au lovit tuneluri și autostrăzi, zdrobind vehicule și provocând mai multe decese.

Cât de bine este pregătit Taiwanul pentru cutremure?

Cutremurul de miercuri a măsurat 7,2, potrivit agenției de monitorizare a cutremurelor din Taiwan, în timp ce US Geological Survey a stabilit 7,4.

A deteriorat mai multe clădiri din Hualien, dar a provocat doar pierderi minore în capitala Taipei, în ciuda faptului că s-a simțit puternic acolo.

Cutremurul a avut loc în mijlocul orei de vârf a dimineții, dar a deraiat doar ușor naveta obișnuită a localnicilor. La doar câteva minute mai târziu, părinții își duceau din nou copiii la școală, iar muncitorii conduceau spre birouri.

„Pregătirea pentru cutremur din Taiwan este printre cele mai avansate din lume”, a spus Stephen Gao, seismolog și profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie din Missouri.

„Insula a implementat coduri stricte de construcție, o rețea seismologică de clasă mondială și campanii de educație publică pe scară largă privind siguranța la cutremur.”

Cutremurul din 1999

Taiwan și apele din jur au înregistrat aproximativ 2.000 de cutremure cu o magnitudine de 4,0 sau mai mare din 1980 și peste 100 de cutremure cu o magnitudine de peste 5,5, potrivit USGS.

Cel mai mare cutremur din ultimii ani a avut loc pe 21 septembrie 1999, cu magnitudinea de 7,7. A provocat 2.400 de morți, a rănit în jur de 100.000 și a distrus mii de clădiri.

A fost, de asemenea, un semnal de alarmă major care a dus la reforme administrative cheie pentru a îmbunătăți răspunsul în situații de urgență și reducerea dezastrelor, potrivit Daniel Aldrich, profesor de științe politice și politici publice la Universitatea Northeastern.

„Observatorii au criticat ferm răspunsul Taiwanului la cutremurul din 21 septembrie 1999, susținând că echipele de intervenție medicală de urgență au întârziat ore în șir, că salvatorii nu aveau pregătire și că operațiunile dintre agențiile guvernamentale nu erau bine coordonate”, a scris el într-un e-mail.

Drept urmare, guvernul a adoptat Legea privind prevenirea și protecția împotriva dezastrelor și a înființat două centre naționale care să se ocupe de coordonare și instruire pentru cutremure.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.