26.9 C
București
joi, iulie 25, 2024

De ce prețurile aurului sunt la cote record și de ce toată lumea cumpără aur? Explicațiile analiștilor

De la băncile centrale până la consumatori de rând, se pare că toată lumea cumpără aur în aceste zile.

Prețul aurului spot a ajuns la 2.364 dolari pe uncie marți, după ce a atins maxime record pentru șapte sesiuni consecutive și s-a tranzacționat luni la 2.336 dolari pe uncie.

Calculând datele anuale, aurul a crescut cu 16,5%.

Investitorii care se așteaptă ca Rezerva Federală să-și reducă rata dobânzii de referință sunt principala forță care conduce la creșterea prețurilor, dar creșterea este stimulată de alți factori, inclusiv de băncile centrale, în frunte cu China, care cumpără aur pentru a ușura dependența de dolari americani, scrie CNN.

Băncile centrale văd aurul ca un depozit de valoare pe termen lung și un refugiu sigur în perioadele de turbulențe economice și internaționale.

Când dobânzile scad aurul crește

Aurul este considerat o investiție rezistentă. Când ratele dobânzilor scad, prețurile aurului tind să crească, deoarece lingourile devin mai atrăgătoare decât activele care plătesc venit, cum ar fi obligațiunile.

Investitorii consideră, de asemenea, aurul ca o acoperire împotriva inflației, pariurile pe lingouri își vor păstra valoarea atunci când prețurile vor crește.

Banca Populară Chineză a cumpărat aur pentru a 17-a lună consecutivă în martie, adăugând 160.000 de uncii pentru a aduce rezervele la 72,74 milioane de uncii troy de aur, potrivit Reuters. (n.r. O uncie troy este echivalentă cu 31,1034768 grame).

Băncile centrale ar putea dori să „se diversifice” de la dolari americani și să cumpere aur pe fondul incertitudinii geopolitice, potrivit unei note de cercetare UBS din 9 aprilie.

Pe măsură ce China își construiește rezervele, cererea crește prețurile deja stimulate de investitorii obișnuiți.

Investitorii chinezi caută aurul ca activ alternativ pe fondul scăderii evaluărilor proprietăților și prețurilor acțiunilor din ultimii ani, potrivit unei note de cercetare a Capital Economics din 9 aprilie.

Alte bănci centrale, inclusiv India și Turcia, își măresc și rezervele de aur. Creșterea PIB-ului Indiei determină aceste achiziții, potrivit UBS.

Un semn al vremurilor?

Băncile centrale care cer aur este un semn de scădere a dependenței de dolar, potrivit lui Ulf Lindahl, CEO la Currency Research Associates.

Dolarii sunt din ce în ce mai neatrăgătoari pentru băncile centrale care doresc să scadă dependența economică de SUA, a spus Lindahl pentru CNN.

Națiunile care nu sunt aliate cu SUA ar putea acumula aur pentru a „scăpa de dolar” pentru a reduce vulnerabilitatea la sancțiuni, potrivit unei note de cercetare JP Morgan din martie.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.