33.9 C
București
luni, iulie 22, 2024

Discuții între Ministrul Apărării și ambasadoarea SUA privind atacurile Rusiei, în proximitatea graniţelor României

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în cadrul căreia s-a discutat şi despre recentele atacuri ale Rusiei în proximitatea graniţelor României.

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda întâlnirii de luni a cuprins discuţii privind impactul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina asupra securităţii regionale, cu accent pe situaţia generată de recentele atacuri asupra porturilor fluviale ucrainene, în proximitatea graniţelor României.

Ministrul Tîlvăr şi-a exprimat preocuparea faţă de intensificarea acestor atacuri şi a precizat că MApN colaborează cu structurile centrale şi locale cu competenţe în domeniul urgenţelor civile.

„Acţionăm pentru a monitoriza cu mai mare acurateţe situaţiile pe timpul atacurilor şi pentru a reduce riscurile în zonele cele mai apropiate de infrastructura portuară ucraineană lovită intens în ultima perioadă”, a arătat ministrul.

El a precizat că instituţia militară rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.

Importanţa suplimentării misiunilor NATO de poliţie aeriană

Tîlvăr a punctat, de asemenea, importanţa suplimentării misiunilor NATO de poliţie aeriană, adresând mulţumiri pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în România în perioada următoare şi a evidenţiat sprijinul consistent al SUA pentru avansarea proiectului Centrului de Pregătire F-16 din România, care reprezintă „o resursă importantă în instruirea de înaltă calitate a piloţilor români, precum şi a celor din state aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”.

„Apreciez sprijinul Statelor Unite în consolidarea posturii aliate de apărare pe Flancul estic şi de descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului României şi al NATO. Continuăm să acţionăm asumându-ne rolul în mod responsabil în arhitectura de securitate aliată la Marea Neagră, unde suntem un pilon de stabilitate”, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, citat în comunicat.

Conform MApN, ambasadoarea Kavalec a subliniat angajamentul SUA de a continua să furnizeze asistenţă României pentru consolidarea capacităţilor sale de apărare şi de a contribui substanţial la întărirea apărării şi descurajării aliate pe Flancul estic.

„Runda de dialog strategic în cadrul Grupului la nivel înalt în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii desfăşurată săptămâna trecută la Washington a reprezentat un moment oportun şi un indicator semnificativ al cooperării noastre strânse în domeniul apărării. Condamnăm cu fermitate escaladarea neprovocată a acestui război de către Rusia şi rămânem strâns angajaţi pe viitor în dialogul şi cooperarea cu România”, a declarat Kavalec, citată în comunicatul MApN.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.