13.9 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Dronele ucrainene dotate cu inteligență artificială încearcă să perturbe industria energetică a Rusiei. Până acum, funcționează

Zgomotul dronelor ucrainene amintește în mod ciudat de loviturile cu drone rusești asupra Ucrainei, dar acest episod a fost înregistrat mai aproape de Moscova decât de Kiev, scrie CNN.

„Zboară direct spre noi”, se aude o femeie spunând în rusă, într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare și revizuit de CNN.

Pe măsură ce obiectul se apropie, devine clar: aceasta este o dronă ucraineană, care zboară deasupra teritoriului rus.

Un alt videoclip, înregistrat câteva momente mai târziu, arată aceeași dronă care virează spre stânga, în timp ce sirenele puternice ale raidului aerian amortizează zgomotul elicei.

Câteva secunde mai târziu, drona cade din cer, izbindu-se de un turn acoperit cu țevi de la o rafinărie de petrol rusă, explodând la impact.

CNN a localizat videoclipurile în rafinăria Ryazan a lui Rosneft – una dintre cele mai mari din Rusia – la mai mult de 500 km distanță de Ucraina.

Lovitura din 13 martie, una dintre mai multele atacuri, a făcut parte dintr-un efort concertat ucrainean de a viza rafinăriile de petrol rusești cu drone cu rază lungă de acțiune.

Aceste lovituri îndrăznețe ucrainene lovesc industria masivă de petrol și gaze din Rusia, care, în ciuda interdicțiilor occidentale de import și a plafonurilor de preț, a rămas cea mai mare sursă de venituri pentru economia de război a Moscovei.

Inteligență artificială implementată pe drone

Atacurile au fost posibile prin utilizarea de drone cu rază de acțiune mai mare și capabilități mai avansate, dintre care unele au început chiar să integreze o formă de bază de inteligență artificială pentru a-i ajuta să navigheze și să evite bruiajul, a declarat o sursă apropiată programului de drone al Ucrainei pentru CNN.

„Precizia sub bruiaj este activată prin utilizarea inteligenței artificiale. Fiecare aeronavă are un computer terminal cu date de satelit și de teren”, a explicat sursa.

„Zborurile sunt stabilite în avans împreună cu aliații noștri, iar aeronava urmează planul de zbor pentru a ne permite să lovim ținte cu precizie”.

Această precizie este garantată de senzorii dronei.

„Ei au numit acest lucru „viziune automată”, care este o formă de IA. Practic, iei un model și îl ai pe un cip și antrenezi acest model pentru a identifica geografia și ținta către care navighează”, a spus Noah Sylvia, analist de cercetare la Royal United Services Institute, un think tank din Marea Britanie.

„Când este în sfârșit implementat, este capabil să identifice unde se află.”

„Nu necesită nicio comunicare (cu sateliți), este complet autonom”, a adăugat Sylvia.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.