19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

După șase luni de război, izolarea Israelului crește fără sfârșit. Principalele concluzii de până acum

Când Israelul a declarat război împotriva Hamas în octombrie anul trecut, s-a bucurat de un sprijin larg din întreaga lume în urma unui atac fără precedent al grupării militante islamice, scrie AP.

Șase luni mai târziu, Israelul se află într-un loc mult diferit: blocat în Gaza, divizat pe plan intern, izolat la nivel internațional și din ce în ce mai în dezacord cu cel mai apropiat aliat al său.

Riscul unui război regional mai larg rămâne real.

În ciuda atacului militar aprig al Israelului, Hamas este încă în picioare, dar slăbit semnificativ.

Ofensiva a împins Gaza într-o criză umanitară, strămutând peste 80% din populație și lăsând peste 1 milion de oameni în pragul foametei. Cu toate acestea, Israelul nu a prezentat o viziune postbelică acceptabilă pentru partenerii săi, iar discuțiile de încetare a focului rămân în impas.

Iată câteva concluzii din primele șase luni de război.

Câmpul de luptă în impas

Israelul a declarat război ca răspuns la atacul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, în care gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a răpit alte aproximativ 250 de persoane.

Premierul Benjamin Netanyahu și-a stabilit două obiective: distrugerea Hamas și aducerea acasă a ostaticilor. În ciuda angajamentelor sale repetate de a obține „victorie totală”, obiectivele sale rămân evazive.

După ce au cucerit constant cea mai mare parte a Gazei într-o ofensivă puternică, trupele terestre israeliene se află într-un model de reținere marcat de mici operațiuni tactice și de incertitudinea dacă armata va mărșălui în orașul Rafah, din sudul Gazei, ultimul bastion important al Hamas.Netanyahu a promis în repetate rânduri că va invada Rafah, dar se confruntă cu o opoziție internațională largă, inclusiv din partea Statelor Unite, din cauza sutelor de mii de palestinieni strămutați care se adăpostesc acolo.

Netanyahu pretinde că are un plan de evacuare a civililor, dar nu este clar dacă acesta este gata sau i-ar satisface pe americani .

Chiar dacă Israelul invadează Rafah, nu există nicio garanție a succesului pe termen lung. Deși Hamas pare să fi suferit pierderi grele, forțele sale au reușit să se regrupeze în zonele abandonate de Israel.

Izolarea în creștere

Israelul s-a bucurat de un sprijin internațional larg după masacrul din 7 octombrie, care a fost cel mai mortal atac împotriva evreilor de la Holocaust.

Cu toate acestea, această bunăvoință a fost înlocuită de nerăbdare și indignare, pe măsură ce condițiile din Gaza se înrăutățesc.

Peste 33.000 de palestinieni au fost uciși în război, aproximativ două treimi dintre ei femei și copii, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății al căror număr de decese nu face distincție între civili și luptători.

Oficialii de asistență internațională spun că aproximativ o treime din populația Gaza se confruntă cu foametea catastrofală.

Israel este împărțit

După o perioadă de unitate largă la începutul războiului, Israelul este divizat – cu liderul său polarizant în centrul furtunii.

Protestele săptămânale împotriva guvernului au crescut și atrag mii de oameni.

Ele sunt înrădăcinate în nemulțumirile de lungă durată împotriva lui Netanyahu – de la alianțele sale politice cu partidele de extremă-dreapta și ultra-ortodoxe până la procesul său deschis pentru corupție.

Cu toate acestea, ei au obținut o nouă putere din eșecul lui de a aduce acasă ostaticii.

Aproximativ jumătate dintre ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie. Dar Israelul spune că 134 rămân în captivitate.

Netanyahu nu pleacă

Popularitatea lui Netanyahu a scăzut de la izbucnirea războiului, mulți ținându-l responsabil pentru eșecurile de informații și securitate care au permis atacul din 7 octombrie.

Cu toate acestea, el a respins apelurile de a demisiona sau de a lansa investigații asupra a ceea ce a mers prost.

Netanyahu nu se confruntă cu nicio amenințare imediată la adresa guvernării sale. Deocamdată, partenerii săi de coaliție, care se confruntă și cu pierderi probabile la urne, rămân ferm în spatele lui.

În mod ironic, cea mai mare amenințare imediată pentru Netanyahu este legată doar periferic de război.

Curtea Supremă a Israelului a ordonat oprirea unui sistem controversat de multă vreme de scutire a bărbaților ultraortodocși de la serviciul militar obligatoriu.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.