35.7 C
București
duminică, iulie 14, 2024

Echinocţiu de toamnă din septembrie 2023. De ce prima zi de toamnă nu este atât de egală pe cât ați putea crede

Sosirea lunii septembrie aduce cu sine tranziția anotimpurilor, marcată de Echinocțiul de toamnă din septembrie

Pe măsură ce pensulele naturii pictează peisajul cu nuanțe de roșu, portocaliu și auriu, este esențial să înțelegem semnificația acestui eveniment ceresc.

Termenul „echinocțiu” provine din cuvintele latine pentru „noapte egală”, ceea ce înseamnă ziua în care soarele se aliniază direct cu ecuatorul Pământului. 

Această aliniere are ca rezultat durate aproape egale de lumină și întuneric în majoritatea regiunilor de pe suprafața planetei. Deși, în termeni practici, lumina zilei se extinde de obicei dincolo de noapte din cauza amurgului. Amurgul apare atunci când lumina soarelui se îndoaie în timp ce traversează atmosfera, aruncând o strălucire delicată pe cer înainte de răsărit și după apus, așa cum este explicat de timeanddate.com.

Când este echinocțiul de toamnă 2023?

În 2023, echinocțiul de toamnă va începe sâmbătă, 23 septembrie, la ora 2:50 și va dura până la solstițiul de iarnă de vineri, 22 decembrie, la ora 5:27.

Ce este echinocțiul de toamnă?

Echinocțiul de toamnă are loc atunci când soarele traversează ecuatorul ceresc de la nord la sud, rezultând aproape egale ore de zi și de noapte. Acest fenomen are loc de obicei pe 22 sau 23 septembrie în emisfera nordică, vestind începutul toamnei. 

Poate cădea foarte rar pe 21 sau 24 septembrie. Un echinocțiu de 21 septembrie nu s-a întâmplat de câteva milenii. În secolul 21, se va întâmpla de două ori – în 2092 și 2096.

Potrivit CBS News , ultimul echinocțiu din 24 septembrie a avut loc în 1931, următorul va avea loc în 2303.

Este echinocțiul de toamnă prima zi oficială de toamnă?

Da. Toamna începe oficial în echinocțiul de toamnă.

Dar există de fapt două măsuri ale anotimpurilor: „anotimpurile astronomice” (care urmează sosirea echinocțiilor și solstițiilor) și ceea ce se numește  „anotimpuri meteorologice”.

Allison Chinchar, meteorolog CNN, explică diferențele:

„Toamna astronomică este în esență perioada de timp de la echinocțiul de toamnă până la solstițiul de iarnă. Datele respective pot varia cu o zi sau două în fiecare an”, spune ea.

De ce se întâmplă echinocțiul de toamnă?

Pământul se rotește de-a lungul unei linii imaginare care merge de la Polul Nord la Polul Sud. Se numește axă, iar această rotație este cea care ne oferă ziua și noaptea.

Cu toate acestea, axa se înclină la 23,5 grade, după cum explică NASA. Aceasta poziționează o emisferă a planetei pentru a primi mai multă lumină solară decât cealaltă pentru jumătate din orbita anului în jurul soarelui. 

Această discrepanță în lumina soarelui este ceea ce declanșează anotimpurile.

Efectul este maxim la sfârșitul lunii iunie și sfârșitul lunii decembrie. Acestea sunt solstițiile și au cele mai extreme diferențe între zi și noapte, mai ales în apropierea polilor. (De aceea rămâne lumină pe cer atât de mult timp în fiecare zi în timpul verii în locuri precum Scandinavia.)

De la solstițiul de vară din iunie, zilele au devenit progresiv mai scurte în emisfera nordică, iar nopțile mai lungi în ultimele trei luni.

Deci, de ce nu este echinocțiul exact egal?

Se pare că la echinocțiu obținem puțin mai multă lumină de zi decât întuneric, în funcție de locul în care ne aflăm pe planetă. Cum se întâmplă asta? Răspunsul este complicat, dar fascinant.

Orele „aproape” egale din zi și noapte se datorează modului complex de măsurare a răsăritului și refracției luminii solare în atmosfera noastră.

Această îndoire a razelor de lumină face ca soarele să apară deasupra orizontului atunci când poziția reală a soarelui este sub orizont. Ziua este ceva mai lungă la latitudini mai mari decât la ecuator, deoarece soarele durează mai mult să răsară și să apună cu cât te apropii de poli.

Deci, la echinocțiul de toamnă, lungimea zilei va varia puțin în funcție de locul în care vă aflați. Iată câteva defalcări pentru a vă oferi o idee aproximativă:

• La ecuator: aproximativ 12 ore și 6 minute (Quito, Ecuador)

• La 30 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 7 minute (Cairo, Egipt)

• La 60 de grade latitudine: aproximativ 12 ore și 12 minute (Helsinki, Finlanda)

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.