8.4 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Efectele secundare ale celui mai mare scandal fiscal din Europa devin tot mai mari

* Anchetatorii au indentificat peste 1.800 de suspecți și au percheziționat peste zece bănci internaționale într-o anchetă care ar putea dura ani de zile.

Când avocatul apărării a zărit-o pe femeia cu părul lung, blond cenușă, în trenul de la Köln la Frankfurt, s-a alarmat. 

Prezența ei nu putea însemna decât un lucru: un alt raid era pregătit pentru o bancă internațională de investiții.

Femeia era Anne Brorhilker, șefa departamentului de la procuratura din Köln, care supraveghează în prezent cea mai mare anchetă Cum-Ex din Europa, scrie Bloomberg.

(Cum-Ex este o investigație a mai multor instituții de presă europene cu privire la o schemă de fraudă fiscală descoperită de aceștia în 2017.)

De mai bine de un an, unitatea ei viza birourile germane ale băncilor internaționale, făcând raiduri unul după altul. Primele lovituri au fost date Bank of America și Barclays Plc , apoi, în rând pe rând, Morgan Stanley , BNP , Nomura și mulți dintre colegii lor.

Procurorii din Köln au efectuat cel puțin 13 percheziții din martie 2022, vizând firme de avocatură și auditori, precum și bănci mari – și pare să nu existe un sfârșit al listei de inculpați.

Autoritățile au încă mult mai multe de făcut atunci când vine vorba de a face față consecințelor Cum-Ex, o strategie controversată de tranzacționare bazată pe taxe, care a fost folosită de mai bine de un deceniu. 

Cum funcționează schema de fraudare

Tactica, care a apărut pentru prima data la comercianții din Londra, a luat Germania ca țintă principală, a exploatat modul în care a fost colectat impozitul pe dividende, astfel încât mai mulți investitori să poată solicita rambursări pentru un impozit care a fost plătit o singură dată. 

Zeci de bănci europene și americane au participat la diferite niveluri, iar până când Germania a oprit tranzacțiile în 2012, practica ar fi putut costa țara până la 10 miliarde de euro.

Problema va reveni în lumina reflectoarelor în septembrie, când vor începe trei noi studii Cum-Ex de mare profil în Germania, adăugându-se celor două care sunt în curs de desfășurare.

Anchetele se extind în toată Europa

Raidurile lui Brorhilker fac parte dintr-o rețea legală care s-a extins dincolo de Germania. 

Oficialii din Țările de Jos, Finlanda și Belgia și-au lansat propriile anchete, iar Danemarca, căutând să recupereze 2 miliarde de euro în pierderi, a intentat aproximativ 500 de procese civile în SUA, Marea Britanie, Dubai, Danemarca, Malaezia și Canada legate de impozitul pe dividend și rambursări. 

În martie, autoritățile franceze au făcut raiduri în cinci bănci într-o singură zi pentru a strânge informații despre Cum-Ex, o strategie similară de tranzacționare transnațională care profită de scutiri fiscale destinate localnicilor.

Au nevoie de ani pentru a ajunge la punctul în care cazurile Cum-Ex sunt investigate. 

Legislație favorabilă

Structura deliberat complicată a tranzacțiilor a făcut dificilă înțelegerea modului în care funcționează sau cine era în spatele lor, iar legile fiscale complicate ale Germaniei și sistemul descentralizat de colectare a impozitelor au făcut ca urmărirea banilor să fie și mai dificilă. 

„Cum-Ex este o ligă proprie – în ceea ce privește amploarea și modul în care au fost stabilite tranzacțiile”, a declarat Rolf Raum, un fost judecător la cea mai înaltă instanță penală din Germania.

Până în jurul anului 2011, când autoritățile au devenit din ce în ce mai suspicioase cu privire la sumele enorme care erau plătite, oficialii germani au aprobat în mod obișnuit sute de milioane de euro în rambursări de taxe. 

Băncile și comercianții, între timp, au fost încurajați de faptul că tranzacțiile Cum-Ex nu au fost interzise efectiv și că modificările codului fiscal păreau să lase întotdeauna o ușă în spate deschisă strategiei.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.