18.1 C
București
joi, aprilie 25, 2024

Elveția devine prima mare economie care a redus ratele dobânzilor printr-o mișcare surprinzătoare

Banca Națională Elvețiană a surprins joi piața cu decizia de a-și reduce rata principală de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, spunând că este probabil ca inflația națională să rămână sub 2% în viitorul previzibil, scrie CNBC.

Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca banca centrală elvețiană să mențină ratele la 1,75%.

„De câteva luni, inflația a revenit sub 2% și, astfel, în intervalul BNS echivalează cu stabilitatea prețurilor. Potrivit noii prognoze, este probabil ca inflația să rămână în acest interval în următorii câțiva ani”, a spus banca.

Inflația elvețiană a continuat să scadă în februarie, atingând 1,2%.

BNS și-a redus și previziunile anuale de inflație. Banca vede acum că inflația medie va atinge 1,4% în 2024, în scădere față de estimarea sa de 1,9% din decembrie și 1,2% pentru 2025, redusă față de estimarea anterioară de 1,6%.

Prima sa prognoză pentru 2026 stabilește inflația medie la 1,1% pe parcursul perioadei.

În urma anunțului, analiștii de la Capital Economics au spus că se așteaptă la încă două reduceri ale ratei dobânzilor BNS în cursul acestui an.

Creșterea economică a Elveției va fi, cel mai probabil, modestă

„După ce se întâmplă, credem că inflația va intra chiar mai jos decât sugerează noile prognoze ale BNS și va rămâne în jurul nivelului actual de 1,2% înainte de a scădea sub 1,0% anul viitor.

În consecință, am estimat că BNS va reduce ratele la reuniunile din septembrie și decembrie, ducând rata de politică monetară la 1%, unde credem că va rămâne pe tot parcursul anului 2025 și 2026”, au spus analiștii Capital Economics într-o notă.

Întâlnirea din septembrie va fi probabil ultima sub conducerea președintelui BNS Thomas Jordan, care va demisiona la sfârșitul acelei luni, după 12 ani la conducere.

BNS a spus că creșterea economică a Elveției este „probabil să rămână modestă în trimestrele următoare”, PIB-ul gata să se extindă cu aproximativ 1% în acest an.

„Prognoza noastră pentru Elveția, ca și pentru economia globală, este supusă unei incertitudini semnificative. Principalul risc este activitatea economică mai slabă în străinătate. Momentul de pe piețele ipotecare și imobiliare a scăzut considerabil în ultimele trimestre”, a spus BNS.

„Cu toate acestea, vulnerabilitățile de pe aceste piețe rămân.”

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.