19 C
București
duminică, iunie 16, 2024

Escrocheriile deepfake au jefuit milioane de la companii. Experții avertizează că fenomenul s-ar putea înrăutăți

Un val tot mai mare de escrocherii deepfake au produs daune de milioane de dolari companiilor din întreaga lume, iar experții în securitate cibernetică avertizează că s-ar putea agrava pe măsură ce criminalii exploatează AI generativă pentru fraudă, scrie CNBC.

Un deepfake este un videoclip, un sunet sau o imagine a unei persoane reale care a fost modificată și manipulată digital, adesea prin intermediul inteligenței artificiale, pentru a le denatura în mod convingător.

Într-unul dintre cele mai mari cazuri cunoscute din acest an, un lucrător financiar din Hong Kong a fost păcălit să transfere mai mult de 25 de milioane de dolari unor fraudatori care folosesc tehnologie deepfake care s-au deghizat în colegi la un apel video, au declarat autoritățile presei locale în februarie.

Săptămâna trecută, firma de inginerie britanică Arup a confirmat pentru CNBC că este implicată în acel caz, dar nu a putut intra în detalii cu privire la chestiune din cauza anchetei în curs.

Astfel de amenințări au crescut ca urmare a popularizării Chat GPT al Open AI – lansat în 2022 – care a introdus rapid tehnologia AI generativă în curentul mainstream, a declarat David Fairman, ofițer șef de informații și securitate la compania de securitate cibernetică Netskope.

„Accesibilitatea publică a acestor servicii a redus bariera de intrare pentru infractorii cibernetici – nu mai trebuie să aibă seturi de abilități tehnologice speciale”, a spus Fairman.

Volumul și sofisticarea înșelătoriilor s-au extins pe măsură ce tehnologia AI continuă să evolueze, a adăugat el.

Tendință în creștere

Diverse servicii generative de inteligență artificială pot fi utilizate pentru a genera conținut de text, imagini și video asemănător cu oamenii și, astfel, pot acționa ca instrumente puternice pentru actorii ilegali care încearcă să manipuleze și să recreeze digital anumite persoane.

Un purtător de cuvânt de la Arup a declarat pentru CNBC: „La fel ca multe alte companii de pe tot globul, operațiunile noastre sunt supuse unor atacuri regulate, inclusiv fraude pe facturi, escrocherii prin phishing, falsificare vocală WhatsApp și deepfake”.

Lucrătorul financiar ar fi participat la apelul video cu persoane despre care se crede că sunt directorul financiar al companiei și alți membri ai personalului, care i-au cerut să facă un transfer de bani. Cu toate acestea, restul participanților prezenți la acea întâlnire fuseseră, în realitate, deepfake recreați digital.

Arup a confirmat că „voci și imagini false” au fost folosite în incident, adăugând că „numărul și sofisticarea acestor atacuri au crescut brusc în ultimele luni”.

Ultimele știri
Citește și...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.